Basketbal: Federálny pohár bude na konci januára v Piešťanoch

Pre fanúšikov Piešťanských Čajok sme si pripravili predvianočný darček, na konci januára sa v Diplomat aréne zhostíme organizátorskej taktovky Federálneho pohára žien.

Piešťany organizovali v roku 2022 vôbec prvý ročník tejto akcie, na ktorej sa stretávajú 4 najlepšie tímy z Česka a Slovenska. Vo februári sa uskutočnil Federálny pohár v českom Hradci Králové a 26. – 28. januára 2024 sa stretne na Final Eight turnaji v Diplomat aréne osmička družstiev.

Z Niké Extraligy žien sa predstaví na podujatí najlepšie kvarteto po základnej časti. Istotu miestenky tak majú Piešťanské Čajky, ktoré sú krok od toho, aby išli do Federálneho pohára v pozícii najvyššieho nasadeného tímu zo Slovenska. Okrem nich sa už kvalifikovali aj MBK Ružomberok a Slávia Banská Bystrica. Šancu na poslednú miestenku majú v tomto momente až tri družstvá – Young Angels Košice, CBK Košice a ŠBK Šamorín.

Česká Chance ŽBL si pred sezónou urobila kvalifikačný pavúk, na ktorého konci sú 4 miestenky do Piešťan. Podobne ako vo všetkých doterajších ročníkoch Federálneho pohára, tak ani v tejto edícii sa neprihlásila do súťaže ZVZZ USK Praha. Postup si pred niekoľkými dňami vybojovali Levhartice Chomutov, keď zvíťazili nad Slovankou 85:60 a tiež Sokol Hradec Králové po triumfe 79:61 nad SBŠ Ostrava.

9. januára sa uzatvorí menoslov účastníkov za českú stranu, KP Brno čaká duel na palubovke Kary Trutnov a obhajca prvenstva, Žabiny Brno, sa predstavia doma proti Slavii Praha.

Štvrťfinálové zápasy (26. januára) Final Eight turnaja Federálneho pohára sa uskutočnia podľa nasadenia klasickým spôsobom: 1-4, 2-3, 3-2, 4-1. Následne sa ďalšie dni bude hrať o celkové umiestnenie. Program jednotlivých dní a poradie zápasov upresníme po skompletizovaní všetkých účastníkov podujatia.

Piešťanské Čajky majú ako jediný tím zo Slovenska z oboch ročníkov Federálneho pohára medailu, v oboch prípadoch bronzovú.

Zdroj: piestanskecajky.sk Foto: Lukáš Droppan