Basketbal: Európsku juniorskú špičku uvidíme v Diplomat aréne

Bratislava a Piešťany privítajú na prelome apríla európsku špičku v basketbale chlapcov do 18 rokov. O zlato zabojuje 16 najlepších výberov zo starého kontinentu. Turnaj bude od 29. júla do 6. augusta a pre slovenských fanúšikov je to jedinečná šanca vidieť budúce hviezdy. Už 14. apríla začína v Diplomat aréne turnaj, ktorý má preveriť pripravenosť organizátorov na toto podujatie.

Pod košmi uvidíme budúce hviezdy

Ambasádorom šampionátu bude sedemnásobný a zároveň úradujúci víťaz ankety o najlepšieho basketbalistu roka. Krídelník aj pivot bratislavského Interu Radoslav Rančík je veľkým vzorom pre vychádzajúce talenty. „Pre všetkých hráčov, nielen tých slovenských, bude turnaj v Piešťanoch a Bratislave odrazovým mostíkom do ďalšej kariéry. Sledovať ich totiž bude mnoho skautov či agentov.

Mladé talenty majú možnosť urobiť vážny krok k tomu, aby si ich všimli v popredných kluboch a mohli sa venovať basketbalu napríklad aj tak dlho, ako ja,“ hovorí Radoslav Rančík.

Súboje elitných európskych basketbalistov v kategórii do 18 rokov budú hostiť bratislavská HANT aréna a piešťanská Diplomat aréna. Januárový žreb v nemeckom Mníchove rozdelil šestnásť tímov do štyroch štvorčlenných skupín.

Na Považí sa uskutočnia stretnutia v základných skupinách A a B, hlavné mesto bode hostiť skupiny C a D. Nasledovať budú osemfinálové súboje medzi tímami z rôznych skupín v rovnakom dejisku.

Na príprave majstrovstiev Európy už od decembra pracuje skupina basketbalových odborníkov, ktorým pomáhajú aj dobrovoľníci. Na turnaji organizátori očakávajú približne 400 účastníkov.

„Ďalšia viac ako tisícka osôb budú skauti, agenti či novinári. Očakávame aj veľkú podporu od blízkych hráčov či fanúšikov jednotlivých tímov,“ hovorí šéf organizátorov Martin Struhár.

Veľkonočný turnaj

Organizačný výbor šampionátu pripravil turnaj basketbalistov do 18 rokov. Ten sa od piatka 14. do nedele 16. apríla uskutoční v Piešťanoch a okrem Slovákov na ňom bude štartovať aj výber Španielska, Ukrajiny a Česka. ,

„Turnaj nebude len previerkou pripravenosti pre organizátorov, ale aj veľmi dobrým testom našich hráčov tri mesiace pred majstrovstvami Európy,“ myslí si kouč slovenskej osemnástky
Richard Ďuriš.

V piatok 14. apríla sa v piešťanskej Diplomat aréne uskutoční o 13:30 h duel Španielsko – Ukrajina, o dve hodiny neskôr si Slováci zmerajú sily s Čechmi. V sobotu sa v rovnakých časoch uskutočnia zápasy Ukrajina – Česko a Slovensko – Španielsko. Turnaj vyvrcholí v nedeľu zápasmi Česko – Španielsko o 10:00 h a Slovensko – Ukrajina o 12:00 h.

Podrobný program turnaja:

14.4. (piatok)
13:30 Španielsko – Ukrajina
15:30 Česko – Slovensko

15.4. (sobota)
13:30 Ukrajina – Česko
15:30 Španielsko – Slovensko

16.4. (nedeľa)
10:00 Česko – Španielsko
12:00 Slovensko – Ukrajina

Vstup je pre všetkých divákov zdarma.

Zdroj: sba.sk Foto: MP