Basketbal: Dráma v dvojnásobnom predĺžení. Čajkám tesne ušlo víťazstvo nad Horizontom Minsk

Piešťanské Čajky boli v A-skupine Európskej ženskej basketbalovej ligy blízko cenného víťazstva. V prvom stretnutí na domácom turnaji prehrali s účastníkom tohtoročného Eurocupu, minuloročným víťazom EWBL a úradujúcim majstrom Bieloruska, Horizontom Minsk 64:66 po dvojnásobnom predĺžení. Ďalší duel Čajok je na programe v stredu 8. decembra o 18.00 h, kedy ich čaká ruská Samara.

Začiatok zápasu bol z oboch strán ťažkopádny. K bodom sa Čajky a Horizont len ťažko prepracovávali. V prvej štvrtine to bol festival nepremenených šancí, no postupne sa Piešťany rozbehli. Sériou 11 bodov sa dostali do vedenia, vo veľkej miere bola ťahúňkou Rusiňáková.

Domáce hráčky však dobre pracovali v defenzíve a preto vyhrali úvodnú 10-minútovku 17:8. Druhá štvrtina sa niesla v znamení v bodových šnúr. Najskôr Čajky poľavili v defenzíve a hosťujúce hráčky to využili k úseku 7:1. Z tlaku sa však otriasli, ideálne potrestali chyby a zaznamenali 9 bodov v rade. Potom prišlo priveľké množstvo faulov na ich strane a 12-bodovou šnúrou sa Minsku podarilo vyrovnať skóre zápasu. Posledné slovo mala z čiary trestného hodu Tadičová, ktorá upravovala na 28:27 z domáceho pohľadu.

Začiatok druhého polčasu a v podstate celá tretia štvrtina sa niesla v duchu nízkeho počtu budov. Defenzíva Čajok pracovala na plné obrátky, dôkazom toho je fakt, že Minsk pustili k len k dvom bodom v tretej časti.

Štvrtá štvrtina sa nezačala ideálne, domáce hráčky inkasovali 8 bodov za sebou a razom z toho bol opäť vyrovnaný zápas. V kľúčovej fáze stretnutia Piešťanky nepustili svoje súperky do vedenia. V koncovke z toho bola mimoriadna dráma, hosťujúca Carvalhová vyrovnala 21 sekúnd pred koncom na 50:50. Posledný útok nevyšiel napokon podľa predstáv Čajok, takže sa išlo do predĺženia.

Do neho vstúpil Minsk piatimi bodmi v rade, ale Piešťany odpovedali 7 bodmi za sebou a do poslednej minúty vstúpili s vedením – 57:55. Horizontu sa z čiary trestných hodov podarilo následne vyrovnať, ale rozhodujúce slovo mali opäť domáce basketbalistky. Rozhodnúť mohla Rusiňáková, no jej pokus nebol úspešný a tak sa išlo do druhého nadstaveného času. V druhom predĺžení to bolo už kto z koho, dlho sa držal vyrovnaný stav, no Minsk odskočil na 4-bodové vedenie. Piešťany ešte vykresali v závere nádej, ale na víťazný obrat to už nestačilo.

„V prvom rade sa chcem ospravedlniť dievčatám za moju technickú chybu, keby som ju nedostal, je to o bod menej a teoreticky by sme vyhrali o bod. Myslím si, že sme predviedli veľmi dobrú robotu proti silnému tímu s eurocupovými skúsenosťami. Škoda veľmi nízkej percentuálnej úspešnosti streľby, ale myslím, že v obrane udržať Horizont za 20 minút na 10 bodoch, je fantastický výkon. To však nestačí, basketbal sa hrá aj na koše. Potrebovali sme dať o bod viac, nedali sme. Beriem to na seba. Musíme sa zdvihnúť, v stredu nás čaká pravdepodobne ešte ťažší súper. Pokúsime sa urobiť všetko, čo je v našich silách. Ja pevne verím, že odrobíme ďalší dobrý výkon,“ zhodnotil zápas Peter Jankovič, tréner Piešťanských Čajok.

Piešťanské Čajky – Horizont Minsk 64:66 po 2 pp (17:8, 11:19, 11:2, 11:21 – 7:7, 7:9)

Text: piestanskecajky.sk

Foto: Laco Duračka