Basketbal: Dôležité zápasy Piešťanských Čajok môžu fanúšikovia sledovať online

Piešťanské basketbalistky hostia počas tohto týždňa turnaj Európskej basketbalovej ligy žien EWBL. Odohrajú na ňom dva zápasy – proti Horizontu Minsk a BC Samara. Pre Čajky ide z hľadiska postupu do play-off o dôležité súboje.

Čajky vstúpili do skupinovej fázy EWBL na konci októbra v Brne rozpačito. Nevyšiel im prvý zápas s litovským Kibirkstisom Vilnius, ktorému podľahli 47:51. S bieloruským celkom Olimpia Grodno však zvíťazili 74:57. Aktuálne tak majú bilanciu 1:1.

Na domácom turnaji preto pôjde do tuhého, piešťanské basketbalistky potrebujú uspieť.

„Čakajú nás dvaja atraktívni a veľmi kvalitní súperi. Určite to budú ťažké zápasy, v ktorých nám pôjde o veľa. Máme však výhodou domáceho prostredia, hoci bez divákov no musíme sa na ne plne skoncentrovať a verím, že spravíme ďalší krok smerom k postupu do play-off,“ povedal tréner Piešťanských Čajok Peter Jankovič.

Jeho zverenkyne v utorok 7. decembra o 18:00 h nastúpia proti Horizontu Minsk. Bieloruský majster, ktorý uplynulý ročník EWBL celkovo ovládol, sa v aktuálnej sezóne predstavil aj v Eurocupe Women, kde však skončil v skupinovej fáze a do vyraďovacej časti nepostúpil.

„Ich tím je zložený z bieloruských reprezentantiek, ktoré sú doplnené o šikovné legionárky. Ich momentálna forme nie je úplne najlepšia, ale to nič nemení na tom, že ide o kvalitný tím. Najväčšou hviezdou je zaiste Anastasja Veremeyenka, ktorá je dlhodobo top hráčkou v Európe, ktorá pôsobila vo viacerých veľkokluboch,“ uviedol na margo prvého súpera kouč Piešťan.

Stredajší (8. decembra) zápas v rovnakom čase odohrajú piešťanské basketbalistky proti aktuálne piatemu tímu ruskej ligy BC Samara.

„Samara je síce nováčikom ruskej najvyššej súťaže, ale podávajú v nej veľmi dobré výkony.  Naposledy dokázali zdolať eurocupový Krasnojarsk. Majú v tíme tri kvalitné zahraničné hráčky, dve Američanky a jednu Kanaďanku, ale i šikovné Rusky. Celkovo hrajú s vysokou zostavou a nepríjemným štýlom basketbalu,“ doplnil k druhému súperovi P. Jankovič.

Vzhľadom na prebiehajúci lockdown sa všetky stretnutia v Diplomat aréne uskutočnia bez prítomnosti fanúšikov. Priame prenosy zo zápasov bude možné sledovať prostredníctvom YouTube kanála TV Piešťanské Čajky či na oficiálnej stránke EWBL.

Po neúspešnej kvalifikácii Eurocupu Women je účasť v EWBL jedinou medzinárodnou konfrontáciou v tejto sezóne. Basketbalistky z kúpeľného mesta sú súčasťou tejto nadnárodnej súťaže už piatu sezónu v rade. Doposiaľ najlepším výsledkom Čajok bol postup do Final Four v sezóne 2019/2020, ktoré sa však pre koronavírus napokon neodohralo.

V aktuálnom ročníku EWBL hrá 12 tímov rozdelených do dvoch skupín. Z každej skupiny postúpia štyri najlepšie družstvá do štvrťfinále play-off, po ktorom súťaž vyvrcholí finálovým turnajom Final Four, ktorý je plánovaný na 25. – 27. marca 2022.

Text: Tlačová správa – Piešťanské Čajky

Foto: Laco Duračka