Basketbal: Cieľom Piešťanských Čajok je postup do Euroligy

Vo štvrtok dopoľudnia uskutočnila tlačová konferencia basketbalového klubu Piešťanské Čajky pred sezónou  2016/2017, ktorá začne už v sobotu. Piešťanské basketbalistky majú za sebou náročnú prípravu, ktorú chcú v úvode sezóny zužitkovať najmä v kvalifikačných zápasoch Európskeho pohára proti maďarskému tímu PEAC Pécs.

Tri víťazstvá zo siedmich prípravných stretnutí s neľahkými súpermi majú za sebou hráčky basketbalového klubu Piešťanské Čajky pred blížiacou sa sezónou 2016/2017. Hoci zverenky trénera Martina Pospíšila a jeho asistenta Richarda Kucsu čaká v sobotu 1. októbra od 18.00 h stretnutie 1. kola extraligy proti nováčikovi z Nitry a pristupujú k nemu s plnou vážnosťou, predsa len už v ich mysliach rezonuje najmä kvalifikačný dvojzápas proti maďarskému družstvu PEAC Pécs v kvalifikácii (5. a 12. októbra) o postup do skupinovej fázy Európskeho pohára FIBA.

„Zvolili sme prípravu s viacerými náročnými zápasmi – proti USK Praha, Miškovcu či Šopronu, keďže náš prvý súper vo FIBA Cupe Pécs má vysokú kvalitu. Smerujeme k prvému cieľu kvalifikovať sa do skupinovej fázy, čomu sme všetko podriadili. Prirodzene, zameriavame sa aj na to, aby bol v tíme charakter, aby sme vybudovali niečo, čo nebude mať iba krátkodobé trvanie, ale vydrží celú sezónu. Náš herný koncept nemôže stáť na krehkých základoch. Je jasné, že hneď sa nám nepodarí zakomponovať doň všetky prvky, ale chceme byť maximálne možne pripravení,“ skonštatoval na štvrtkovej tlačovej besede Martin Pospíšil, ktorého doplnila nová generálna manažérka Čajok Bronislava Borovičková. „V uplynulom ročníku Európskeho pohára FIBA sa tím presvedčil, že vie byť konkurencieschopný aj súperom zvučných európskych mien. V domácej extralige je naším cieľom nielen obhájiť striebro, ale byť aj vyrovnanejším súperom majstrovského klubu Good Angels Košice.“

V slovenskej basketbalovej extralige by mali Piešťanské Čajky opäť patriť medzi favoritky v boji o titul a tak ako v posledných rokoch, hlavným konkurentom práve basketbalistky Košíc. „My sa dlhodobo nemôžeme merať s Good Angels z hľadiska rozpočtu. Sme v iných číslach než oni, z tohto dôvodu to vidím tak, že môžeme ich zdolať, ale nemáme na to sústavne ich zdolávať,“ podotkol predseda správnej rady klubu Miroslav Nerád.

Ešte niekoľko týždňov bude po ďalšej operácii nohy absentovať na palubovke Lucia Krč-Turbová. Zastupujúcou kapitánkou bude Sabína Oroszová. „Lucia v utorok absolvovala ďalšiu operáciu. Rekonvalescencia by mala trvať približne šesť týždňov, no je to individuálne u každého. Veríme, že sa dá čím skôr dokopy, pretože je našou kľúčovou hráčkou,“ povedala generálna manažérka B. Borovičková.

Káder Piešťanských Čajok prešiel počas medzisezónneho obdobia obmenou, no na ambíciách klubu sa nič nemení.“Netvoríme niečo od začiatku, veľmi veľa práce sa urobilo v predchádzajúcich rokoch. Zmenili sa teraz líderské roly. Je zbytočné používať veľké slová. Sme ambiciózni, máme maximalistické ciele, ale predovšetkým chceme vybudovať tím, aby dokázal šliapať celú sezónu. Chceme nadviazať na uplynulý ročník, v ktorom sme toho z výkonnostného aj výsledkového hľadiska dosiahli veľa,“ doplnil Martin Pospíšil.

Zdroj: piestanskecajky.sk