Basketbal: Čajky zakončia skupinovú fázu EWBL v mrazivom Švédsku

V nedeľu o 16:00 čaká basketbalistky Piešťanských Čajok posledný zápas v B-skupine Európskej ženskej basketbalovej ligy EWBL, keď sa predstavia na palubovke švédskeho tímu Lulea Basket. Čajky však už môžu hrať bez výraznejšieho tlaku, nakoľko už pred týmto stretnutím majú istý postup do play-off EWBL.

Piešťanským basketbalistkám k postupu medzi najlepších osem družstiev EWBL pomohlo dvojnásobné zaváhanie Horizontu Minsk, najväčšieho konkurenta v boji o postup. Bieloruský celok na turnaji vo Vilniuse prehral obe stretnutia s Amsterdamom Angels i Dynamom Moskva a Čajky tým pádom majú istú účasť v play-off EWBL už pred stretnutím vo Švédsku. „Táto informácia nás vo štvrtok veľmi potešila. Znamená to pre nás, že odohráme ešte minimálne dva kvalitné medzinárodné zápasy a na posledný zápas skupinovej fázy cestujeme do Švédska ako istý postupujúci,“ povedal tréner Čajok Richard Kucsa.

Napriek istému postupu Čajky necestujú do Luley len na výlet, k zápasu pristupujú s maximálnou vážnosťou. „Uvidíme, ako dopadne sobotný zápas domáceho družstva so Žabinami Brno. V prípade, že Brno zvíťazí, v nedeľu sa s Luleou môžeme pobiť o tretie miesto v skupine. Ak však Lulea vyhrá, bude už rozhodnuté, že my pôjdeme do play-off zo štvrtého miesta. V tom prípade si budeme môcť vyskúšať v zápase nejaké nové veci,“ pokračoval Kucsa.

Lulea patrí dlhodobo k najlepším ženským tímom vo Švédsku a jeho dres v aktuálnej sezóne oblieka aj bývalá hráčka Piešťanských Čajok Mária Felixová. „Opierajú sa o hru legionárok a majú vysoký útočný potenciál s priemerom vyše 90 nastrieľaných bodov na zápas. Navyše nastúpia s novou zahraničnou posilou, 205 centimetrov vysokou litovskou pivotkou Alminaite.  Určite to bude zaujímavá konfrontácia a nečaká nás nič jednoduché,“ dodal na margo nedeľného súpera tréner Piešťan.

Zdroj: piestanskecajky.sk