Basketbal: Čajky vyhrali v Ružomberku iba o dva body

Stretnutie Piešťanských Čajok s tímom MBK Ružomberok v ich domácej hale neprebiehalo od úvodu podľa predsáv Čajok. Domácim sa darilo v streľbe a stále si držali približne 10-bodový náskok. Po polčase sa však Čajky vrátili do hry najmä zlepšenou obranou. Zvýšili však aj efektivitu streľby a dokázali zápas otočiť vo svoj prospech a napokon v dramatickom závere zvíťazili o dva body so skóre 62:64.

Do duelu vstúpil lepšie domáci celok z Ružomberka, keď už od úvodu si vytvoril náskok, ktorý si takmer počas celého zápasu držal. Ružomberčanky mali dobrú úspešnosť streľby na úrovni vyše 52%. Naopak Čajky svoje útočné akcie nedokázali tak efektívne premieňať a vo svojom obrannom pásme nechali vynikať basketbalistky MBK. Po druhej štvrtine prehrávali Piešťanské Čajky o 12 bodov (28:40).

Zvrat prišiel po polčase a Čajky vyhrali obe zvyšné štvrtiny. Zmena nastala hlavne v ich obrannej hre a Ružomberčanky sa už nedokázali toľko presadzovať ako v prvých dvoch štvrtinách. Čajky ukázali bojovnosť a ich tímovú silu. V 33. minúte zápasu bol po prvýkrát v dueli vyrovnaný stav – 51:51. O chvíľu sa podarilo čajkám získať vedenie (55:56) a v posledných momentoch zápasu Čajky odohrali koncentrovane a vedenie iba o dva body si dokázali udržať. Svojmu tímu pomohla štyrmi premeneným trojbodovými hodmi T. Páleníková. Stretnutie sa skončilo víťazne pre Čajky – 62:64. „Som veľmi rada, že sme duel otočili. Prehrávali sme, otočili a vyhrali. Je to úžasný pocit. Cez prestávku nám tréner povedal, že musíme zlepšiť obranu, v prvom polčase sme prehrávali súboje,“ povedala po zápase T. Páleníková.

Paradoxom zápasu bola bodová úspešnosť bývalej hráčky Piešťanských Čajok A. Baburovej, ktorá dala za MBK svojmu bývalému klubu až 19 bodov. Z Čajok sa najviac presadili kanaďanka Tatham (17), T. Páleníková (14) a česká reprezentantka Bartoňová (11). Do duelu kvôli zdravotným problémom nenastúpila Stehlíková, ale na nasledujúce zápasy by už mala byť trénerovi Pospíšilovi už k dispozícii.

Tréner Piešťanských Čajok M. Pospíšil sa vyjadril: „V prvom polčase to bol z našej strany zlý výkon, domáce premenili aj ťažké strely, veľmi dobre hrala Saša Baburová. Potom sme zlepšili obranu a udržali sme Ružomberok na 20 bodoch, čím sa nám podarilo vyhrať zápas. Rozhodla naša dobrá obrana v druhom polčase. Ukázali sme charakter.“

MBK Ružomberok – Piešťanské Čajky 62:64

Piešťanské Čajky: Tathamová 17, T. Páleníková 13, Bartoňová 11, Felixová 8, Krč-Turbová 7, Dudášová 5, M. Páleníková 2, Zentková 1.

Text a ilustr. foto: Martin Sarvaš