Basketbal: Čajky v úvode finálovej série tesne prehrali

Finálovú sériu Niké extraligy žien odštartovali lepšie basketbalistky MBK Ružomberok, v prvom zápase o majstrovský titul zvíťazili nad Piešťanskými Čajkami 53:51. V sérii hranej na tri víťazstvá sa ujali vedenia 1:0. Finálová séria sa teraz presúva do Piešťan, druhý zápas je na programe v stredu 20. apríla o 16.00 h.

Finálovú sériu otvoril lepšie Ružomberok, v prvom stretnutí o titul zaznamenal úvodné štyri body. Navlas rovnako odpovedali aj hosťujúce Piešťany, celkovo sa niesla úvodná 10-minútovka v znamení streleckej nepresnosti z oboch strán. Dlhšia zápasová prestávka bola jasne badateľná, nik nemal herne navrch. S postupom času sa dostali do lepšieho tempa Čajky, bodovo chudobnú prvú štvrtinu vyhrali 10:7. V druhej časti pokračoval zo začiatku totožný priebeh, „Ruža“ sa doťahovala, ale Piešťany sa javili bojovnejšie a najmä kontrolovali doskakovanie. Dôležitá bola 7-bodová šnúra domácich basketbalistiek, ktorou sa momentum presunulo na ich stranu. To sa ukázalo aj na polčasovom skóre – 25:19.

Po prestávke pokračovala bitka o každý bod, postupne sa zlepšovali ofenzívy na oboch stranách. Ružomberok si držal dostatočný bodový odstup, v piatej minúte Praženicová upravovala na najvyššie domáce vedenie v zápase – 33:23. Po oddychovom čase ale Piešťany zabrali, 7 bodmi v rade sa vrátili do boja o víťazstvo. Z celkom tvrdej hry ťažil viac úradujúci majster, dvojica Burová a Stašová pomohla k opätovnému odskočeniu „Ruže“ na 40:33 po troch štvrtinách. Čajky však úvodný finálový zápas nezabalili, výrazne im k tomu pomohla streľba za tri body a celkovo solídna útočná produkcia. Razom bolo z toho v záverečnej časti otvorené stretnutie, rozdiel sa scvrkol na jeden bod. O víťazovi sa rozhodovalo v závere, ako kľúčová sa ukázala trojka domácej Motleyovej a následná strata na hosťujúcej strane. Čajky ešte mali možnosť v samotnom závere rozhodnúť, ale ďalekonosný pokus si cestu do koša nenašiel.

MBK Ružomberok – Piešťanské Čajky 53:51 (7:10, 18:9, 15:14, 13:18)

Text: piestanskecajky.sk

Foto: Laco Duračka