Basketbal: Čajky postúpili do finále Final Four EWBL

Piešťanské Čajky na turnaji Final Four Európskej ženskej basketbalovej ligy (EWBL) splnili svoj prvý cieľ. V sobotu porazili litovský Kibirkštis Vilnius 70:34 a premiérovo si zahrajú o trofej pre víťaza. Vo finále narazia v nedeľu 20. marca o 16.00 h na Žabiny Brno.

Bodové skóre semifinálového duelu otvorila domáca Tadičová. Čajky vyleteli na súpera, pod košom dominovali v podobe dvojice Boothová a Jamesová. Po 10-bodovom úseku získali už v 5. minúte domáce hráčky dvojciferné vedenie – 14:4. Vilnius nepúšťali absolútne k niečomu, čo sa ukázalo aj na skóre po prvej časti – 23:7.

Druhá perióda začala tiež dobre, po necelých dvoch minútach bol náskok už 20-bodový. Potom však prišlo poľavenie v defenzíve a koncentrácii, zápas v tomto úseku zobral do rúk litovský celok. Tempo mierne opadlo, Čajky prehrali túto sekvenciu 2:11, ale našťastie solídne vedenie im bolo nápomocné. Prvý polčas napokon vyhrali 33:18.

Po prestávke to bolo dlho strelecké trápenie z oboch strán, ale potom sa Piešťany vrátili ku svojej hre a pohode. Potiahla ich najmä rozohrávačska dvojica Tadičová s Martiškovou, do poslednej časti sa išlo za stavu 53:26. Domáce basketbalistky si už záverečnú štvrtinu postrážili vedenie narastalo a priestor dostali aj hráčky z lavičky. Piešťanské Čajky zvládli úvodný krok na Final Four EWBL, Vilnius zdolali jednoznačne 70:34.

„Každá jedna hráčka, ktorá prišla na ihrisko, tak dala do toho svoje maximum. Zápas sme určite vyhrali na obrannej polovici. Favoritom vo finále sú Žabiny, ukázali to aj v prvom zápase, s akou ľahkosťou hrajú. Sú momentálne v dobrej forme, ale určite nepredáme kožu lacno, tým že to máme doma. Pokúsime sa o veľké prekvapenie. Teraz si potrebujeme trochu oddýchnuť, máme trochu menej času na regeneráciu, ale taký je systém súťaže. Pobijeme sa o víťazstvo,“ povedal po zápase Peter Jankovič, tréner Piešťanských Čajok.

Ďalší program Final Four EWBL – nedeľa 20. marca:
13.30 h – o 3. miesto: Kibirkštis Vilnius – SBŠ Ostrava
16.00 h – finále: Piešťanské Čajky – Žabiny Brno

Text: piestanskecajky.sk

Foto: Laco Duračka