Basketbal: Čajky opäť píšu históriu, prvýkrát prešli skupinou Eurocupu

Prehra s víťaznou pečiatkou, asi tak sa dá charakterizovať duel Piešťanských Čajok s Galatasarayom Cagdas Factoring Istanbul. Klub z kúpeľného mesta sa už v stredu večer dozvedel, že prvýkrát vo svojej histórii si zahrá v play off Eurocupu. V skupinovej fáze si vytvoril nové maximum a odmenou je tak to, že v januári privíta v Diplomat aréne ďalšieho súpera. Prinášame vám dojmy z tohto historického okamihu pre basketbal v Piešťanoch.

Postupová matematika priniesla napokon Čajkám radosť aj z prehry o 24 bodov (55:79) proti tureckému veľkoklubu, ktorý si tiež zahrá v play off. „Som nesmierne rád, že sa nám to podarilo a veľmi si to vážim. Nie je to bežná vec, aby malý klub, ako sú Piešťanské Čajky z malého Slovenska dokázal urobiť veľkú vec. Momentálne patríme medzi 48 najlepších tímov v Európe, čo je veľké a treba sa z toho tešiť. To, že 4. januára ešte budeme hrať v európskej súťaži je niečo, čo sme asi pred sezónou nečakali. Do stretnutia sme išli s tým, že potrebujeme uhrať čo najlepší výsledok. Vedeli sme, že naše skóre je veľmi pozitívne a chceli sme zostať v plusových hodnotách. Podarilo sa nám to aj pri prehre o 24 bodov, čo je relatívne veľký rozdiel, nám to veľmi neublížilo,“ zhodnotil bezprostredné dojmy z radostnej správy tréner Peter Jankovič.

Proti Galatasarayu hrali najmä v prvom polčase jeho hráčky vyrovnanú partiu, ale neskôr sa ukázala sila jedného z kandidátov na celkový triumf v tejto súťaži. „O konečnom výsledku rozhodol druhý polčas, kedy sme sa už v útoku viac trápili a nemali sme už také dobré riešenia. U nich zabrali podkošové hráčky a nevedeli sme poriadne zastaviť. Boli ďaleko silnejší pod košom, ako keď hrali u nás a ich hra sa zmenila,“ uviedla pivotka Anna Jurčenková.

Finálny výsledok a strata druhého miesta v C-skupine tak nemusela v konečnom dôsledku až tak mrzieť, v prospech Čajok hovorilo výrazne priaznivé skóre zo všetkých stretnutí (+27), ktoré ich posunulo do play off aj z tretej priečky. „Už po prvom zápase s Gorzówom sme vedeli, že ak chceme pomýšľať na postup alebo priblížiť nášmu snu zo začiatku sezóny, tak sme proti Banskej Bystrici potrebovali naháňať skóre. Relatívne sa nám to podarilo, čo bolo fajn. Teraz nám to prišlo ešte viac vhod, že sme išli do toho naplno a dievčatá k tomu pristúpili veľmi zodpovedne. Vedeli, o čo sa hrá. Ako pred každým zápasom, aj teraz som im povedal, že každý jeden bod je veľmi dôležitý. Vyplatilo sa nám to a môžeme sa radovať z postupu,“ povedal Jankovič.

Kľúčový bol v tomto smere práve domáci triumf nad Galatasarayom, neskôr sa k nemu pridala aj výhra nad Banskou Bystricou. Piešťany si ním stanovili nové maximum v skupinovej fáze Eurocupu, doteraz mali vždy maximálne 2 víťazstvá. Teraz sú z toho tri a premiérový postup ďalej. „Víťazstvo nad Galatasarayom bolo obrovské, znamená pre nás veľmi veľa a vďaka nemu sme postúpili. Je to triumf, ktorý sa zapísal do histórie, pretože jeho meno znie po celom svete zvučne. Treba si to zapamätať, pretože sú to veľké veci. Dokázali sme vyhrať tri zápasy v európskej súťaži, čo sa predtým nepodarilo a teraz sme k tomu pridali aj postup do play off. Opäť sa nám podarilo prepísať históriu, preto som veľmi rád, že môžem byť toho celého súčasťou. Aj pre mňa osobne je to veľká vec, pretože som dostal šancu viesť tento tím. Vedenie, na čele s prezidentom klubu, pánom Nerádom, generálnou manažérkou Bronislavou Borovičkovou a športovým manažérom Tomášom Horkým, vedú tento klub správnym smerom a snažia sa mu dať všetko, čo by mal mať. Je to pre nich veľké zadosťučinenie,“ pokračoval kormidelník Čajok.

Aj keď jeho hráčkam chýbalo v domácej súťaži viac ťažkých zápasov, tak na Eurocup sa vždy dokázali dostatočne namotivovať, čo napríklad ukázal aj úvodný duel s víťazom C-skupiny, Gorzówom. „Ja som maximálne spokojný s tým, ako dievčatá pristúpili k svojim povinnostiam v ťažkých eurocupových zápasoch. Sme mladý tím so skúsenými hráčkami, je to pre nás veľká skúsenosť. Teší ma to kvôli ako hráčkam ako Ana Mandičová, Tereza Vandlíková, Natália Martišková, ktoré dostali príležitosť, ukázali potenciál a pomohli nám v stretnutiach. Odovzdali vždy maximum na palubovke. Pevne verím, že sa im to v budúcnosti vráti. Bolo na nich vidieť, že keď sa blížil Eurocup, tak koncentrácia bola oveľa vyššia. Pre nás všetkých je to obrovská skúsenosti do basketbalových životov, treba si vážiť každé jedno takéto stretnutie,“ vyhlásil Jankovič.

Odmenou pre všetkých je teraz fakt, že môžu čakať na meno súpera v play off Eurocupu. Definitívu prinesú štvrtkové zápasy, po ktorých sa dozvedia, s kým si Piešťanské Čajky na začiatku januára v dvojzápase zahrajú o postup do osemfinále. „Osobne sa veľmi teším z postupu do play off a naši skvelí fanúšikovia budú opäť mať možnosť vidieť eurocupový zápas. V tejto chvíli nevieme, kto to bude, ale aj keď to bude súper zvučného mena, tak sa ho rozhodne nezľakneme a urobíme všetko, aby sme po zápasoch mohli odísť so vztýčenými hlavami. Teší ma, že ich potešíme minimálne ešte jedným domácim stretnutím. Ktovie, možno ich bude ešte viac. Naši priaznivci si to zaslúžia za podporu. Musíme si to vážiť, pretože v dnešnej dobe je to veľmi náročné, ale oni vždy prídu a povzbudzujú nás za každého stavu. Sú našim pomyselným 6. hráčom na palubovke. Som rád, že môžem pôsobiť v tíme s takou silnou fanúšikovskou základňou,“ dodal na záver skúsený tréner.

Text: piestanskecajky.sk

Foto: Lukáš Droppan