Basketbal: Čajky majú po napínavom zápase mečbal

Piešťanské Čajky odohrali v Ružomberku semifinálovú odvetu plnú zvratov proti domácemu MBK. V úvode mali prevahu, no v druhej štvrtine hráčky MBK otočili skóre v ich prospech. Drúhú polovicu znova zabrali Čajky, zlepšili streľbu aj obranu a napokon vyhrali 58:50. V Piešťanoch zvíťazili v prvom dueli Čajky po predĺžení – 71:61 a na zápasy tak vedú 2:0. Čajky počas celého zápasu povzbudzovala početná skupina fanúšikov z Piešťan.

Úvod odvetného zápasu v Ružomberku naznačoval prevahu Piešťanských Čajok. Na začiatku si vytvorili 6-bodový náskok (2:8), Ružomberčanky sa však po záváhaní hostiek v obrane dotiahli (9:10). Čajky hrali koncentrovane, získavali lopty po doskoku vo vlastnej obrane a bodovo sa presadzovala Bartoňová a Tatham. Po prvej štvrtine viedli Čajky o sedem bodov – 9:16.

Veľký zvrat nastal v druhej časti hry. Čajky sa nedokázali bodovo presadzovať, naopak domáce využívali svoje šance. Ružomberčanky dali po sebe až 12 bodov, zatiaľ čo hostky neskórovali a hráčky MBK sa tak ujali vedenia – 21:16. Čajkám sa v závere štvrtiny podarilo skorigovať stav a cez polčas svietil na tabuli výsledok 29:25.

Druhá polovica zápasu bola opäť diametrálne odlišná od prvej. Čajky podržali Marta Páleníková a Stehlíková, a Čajky otočili skóre vo svoj prospech. Z vedenia MBK 35:27 otočili Čajky na 35:39.

V záverečnej štvrtine sa darilo Dudášovej, ktorá si pripísala 8 bodov a Čajky viedli už o 13 bodov (37:50). Štyri minúty pred koncom sa vyfaulovala M. Páleníková a o minútu neskôr aj Tatham. Pred koncom zahrala s prehľadom Bartoňová, na ktorú bolo odpískaných niekoľko faulov. Po ústnej výmene s D. Baburovou však rozhodcovia odpískali technickú chybu českej reprezentantky. Čajky si v závere bodový rozdiel postrážili a vyhrali o osem bodov (50:58).

Čajky výhrou v Ružomberku získali semifinálový mečbal, a keďže prvý duel v Piešťanoch vyhrali, sériu vedú 2:0. Tretí zápas sa odohrá v Piešťanoch v sobotu 21. marca o 18.00 hod.

MBK Ružomberok – Piešťanské Čajky 50:58 (9:16, 29:25, 35:39)

Text: Martin Sarvaš/piestanskecajky.sk Ilustr. foto: Laco Duračka