Basketbal: Čajky hladko porazili súperky z Banskej Bystrice

Piešťanské Čajky zvládli vstup do ligového diania na jednotku, v Diplomat aréne si zaknihovali hladkú výhru nad Banskou Bystricou.

Úradujúce šampiónky mali sebavedomý nástup, dvojica Jurčenkova a najmä Jamesová sa už v prvej minúte postarala o to, že Čajky viedli 7:0. Súper sa trochu osmelil, ale jednoznačne navrch mali Piešťany. Už v 4. minúte bolo vedenie v dvojciferných hodnotách (14:4) a to sa darilo držať až do záveru úvodnej časti. Banská Bystrica niečo stiahla, ale domáce hráčky viedli 20:13. Nabrané sebavedomie pokračovalo aj v druhej štvrtine, hosťujúci tím sa nedokázali výrazne priblížiť, práve naopak, Čajky pokračovali v budovaní náskoku. Priestor dostali aj mladšie hráčky na súpiske, spoločnými silami sa postarali o stav 44:24 po prvom polčase.

Zverenkyne trénera Petra Jankoviča neponechali nič na náhodu ani v treťom dejstve, ešte zintenzívnili svoju defenzívu a v útoku hrali s ľahkosťou. Výsledkom boli napríklad štyri dvojciferné strelkyne, či komfortný náskok. Prišli aj hluché chvíle, ale Bystričanky sa nedokázali výraznejšie priblížiť. Pred záverečnou 10-minútovkou vyhrávali Piešťany 61:39. Čajky v poslednej štvrtine kontrolovali dianie na palubovke a bezpečnú cestu za prvým ligovým víťazstvom v novom ročníku. Svojho potenciálneho súpera v Eurocupe napokon zdolali 76:56.

„Myslím si, že spokojnosť s prvým zápasom, hlavne v prvom polčase veľmi dobre v obrane. Hrali sme rozumne aj v útoku a po prvom polčase bol rozdiel 20 bodov. V tretej štvrtine sme to ešte navýšili. Dali sme aj priestor mladým hráčkam z lavičky, ktoré nesklamali, aj keď sme už náskok v podstate nedokázali zvyšovať. Banská Bystrica hrala do konca agresívne, trošku to skresali. Na prvý zápas to nebolo zlé, v širšom pohľade možno vyjadriť spokojnosť, ale určite ešte máme na čom pracovať,“ zhodnotil zápas Peter Jankovič.

Niké extraliga žien – 1. kolo:
Piešťanské Čajky – Slávia Banská Bystrica 76:56 (20:13, 24:11, 17:15, 15:17)
Čajky: Jamesová 17, Mujovičová 16, Jurčenková 14, Andělová 13, Mandičová 0 (Moravčíková 6, Taušová 5, Martišková 4, Vandlíková 1, Chovaníková a Kraislová 0)
Slávia: Allenová 21, Grigerová 9, Mandičová 6, Kaliužná 5, Van Dalen 3 (Janštová 8, Holíková a Podhradská po 2, Nagyová a Neuschlová 0)
TH: 14/8 – 6/4, Fauly: 14 – 16, Trojky: 8 – 6, Rozhodovali: Ženiš, Obertová, Sirocký

 

Zdroj: piestanskecajky.sk

Foto: Ladislav Duračka