Basketbal: Čajky sa tešia zo striebra

Vo finálovej sérií medzi Good Angels Košice a Piešťanskými Čajkami napokon získali po troch výhrach svoj rekordný 12. titul Košičanky. Čajky však dosiahli túto sezónu ziskom strieborných medailí doposiaľ najväčší úspech.

V poslednom stretnutí odohrali s Košičankami najvyrovnanejšiu partiu, no doplatili na neúspešnú trojbodovú streľbu a útočný doskok súperiek. Tretí finálový zápas vyhrali Good Angels o 13 bodov – 74:59.

Úvod zápasu, narozdiel od duelu v Piešťanoch, začali Čajky v Košiciach aktívnejšie. Pod košom im však robila problémy Langhornová, ktorú sa Čajkám nedarilo brániť. Domáce si vytvorili vedenie 13:5, basketbalistky z Piešťan sa dotiahli na štvorbodový rozdiel (13:9) a o štyri body vyhrali napokon Good Angels prvú štvrtinu – 21:17. Šesť bodov si v prvej časti pripísala T. Páleníková, ktorá svojmi prienikmi skórovala a vybojovala aj trestné hody.

Čajky sa ujali vedenia na začiatku druhej štvrtiny, keď dali sedem bodov v rade – 21:24. Domáce hrali v druhej štvrtine nekoncentrovane a Čajkám sa darilo využívať svoje útoky. Košičanky mali na konte päť faulov už v polovici druhej časti. Domáce hráčky vyrovnali stav stretnutia na 26:26 a o chvľu opäť viedli (32:26). Košičanky boli silné na útočnom doskoku, kde vybojovali niekoľko lôpt a následne aj trestné hody. Good Angels si zásluhou aktívnej Teji Oblak, ktorá dala 13 bodov, vybojovali polčasový 7-bodový náskok – 39:32.

Čajky nezachytili začiatok tretej štvrtiny a v obrane hrali nekoncentrovane. Košice ich chyby nekompromisne trestali, premieňali trojbodové hody a vytvorili si až 11-bodový bodový odstup (48:37). Na opačnej strane sa Čajkám v streľbe za tri body nedarilo, jediný pokus premenila M. Páleníková. Basketbalistky si v obrane dávali pozor na Tatham, ktorú do šancí nepúšťali. Čajky výrazne zaostali a po tretej štvrtine prehrávali už o 16 bodov – 57:41.

Záverečnú štvrtinu mali na domácej palubovke prevahu Košičanky a svoj náskok zvýšili na 20 bodov – 61:41. Na konci zápasu ešte Čajky zabojovali a náskok Košíc znížili (68:54). Bodový odstup si domáce však udržali až do konca tretieho finálového stretnutia, v ktorom napokon vyhrali 72:59.

Good Angels Košice – Piešťanské Čajky 72:59 (21:17, 39:32, 57:41)

Zostava a body: Piešťanské Čajky: Krč-Turbová 15, Stehlíková a M. Páleníková po 10, Bartoňová 4, Tathamová 3 (T. Páleníková 11, Felixová, Dudášová a Horváthová po 2, Bartánusová 0, Balážová 0)

Text: Martin Sarvaš/piestanskecajky.sk Foto: Laco Duračka