Barlolámača opravia pod dohľadom pamiatkárov

Začína sa reštaurovanie poškodených miest na povrchu bronzovej sochy, ktorá je symbolom kúpeľného mesta Piešťany. Práce majú byť ukončené v závere novembra. Radnica za ne zaplatí 6 360 eur.

Dielo Roberta Kühmayera stojí na priečelí Kolonádového mosta, ktorý v uplynulých rokoch prešiel rozsiahlou rekonštrukciou. Tá sa však netýkala samotnej sochy ani malej fontány, ktorá je pod ňou. Radnica nedávno získala od ministerstva kultúry dotáciu vo výške 15-tisíc eur na opravu týchto dvoch dôležitých prvkov.

„Z pridelenej dotácie budú zrealizované reštauračné práce na soche barlolámača a bude vypracovaná projektová dokumentácia na obnovu technológie fontány podľa pôvodných výkresov autora diela Ing. arch. Emila Belluša,“ informoval Martin Ričány, hovorca piešťanskej radnice.

Dodal, že za reštaurovanie sochy Lámača barlí mesto zaplatí 6 360 eur. Na práce budú dohliadať zamestnanci Krajského pamiatkového úradu Trnava. Ich súčasťou bude aj reštaurátorský výskum.

„Obnovu sochy bude realizovať akademický sochár Stanislav Kožela zo Stupavy, ktorý sa venuje kováčstvu a reštaurátorstvu kovov, zároveň je členom Komory reštaurátorov Slovenska. Zámerom projektu je prinavrátiť potenciál významnej národnej kultúrnej pamiatke, vrátiť jej svoj pôvodný estetický vzhľad a funkciu, odstrániť nečistoty, zásahy vandalizmu na povrchu plastiky a zabezpečiť tak jej sanáciu,“ dodal M. Ričány.

Socha, ktorej autorom je Robert Kühmayer, bola odliata do bronzu v roku 1933 v Prahe. Následne ju nechal Ľudovít Winter umiestniť na priečelie Kolonádového mosta. Barlolámač však bol symbolom piešťanských kúpeľov už dávno predtým. Nakreslil ho Arthur Heyer už v roku 1894.

Text: Martin Palkovič

Zdroj a foto: piestany.sk