Balneologické a Vojenské historické múzeum zostanú otvorené aj v noci

Pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí sa v sobotu 20. mája 2017 uskutoční už 13. ročník Noci múzeí a galérií. Zapoja sa doňho aj obe piešťanské múzeá. Balneologické múzeum pripravuje tvorivé dielne, Vojenské historické múzeum bude prezentovať nové zbierkové predmety.

V stálej expozícii Balneologického múzea Imricha Wintera v budove Kúpeľnej dvorany budú môcť návštevníci od 13.00 h vidieť ukážky krojov z nášho regiónu aj prezentáciu vzdelávacieho programu pre deti a mládež s názvom Život pri rieke Váh.

V prípade priaznivého počasia budú pred budovou múzea pripravené ukážky hasičskej techniky a výstroje. Na 16.00 h je naplánovaná prezentácia Dávne náplavy rieky Váh a o hodinu neskôr Archeologické nálezy z rieky Váh.

Hlavná expozícia bude otvorená do 20.00 h rovnako ako expozícia vo Vile Dr. Lisku, kde si môžu návštevníci pozrieť unikátnu výstavu Krása kraslíc (viac ako tisíc kraslíc zdobených najrôznejšími technikami, materiálmi a motívmi) so sprievodným slovom. Deti si vyskúšajú rôzne techniky zdobenia pod vedením krasličiarok Jarmily Hluchovej a Kataríny Petrovičovej (treba si priniesť vyfúknuté vajíčka).

Vojenské historické múzeum bude otvorené od 13.00 h až do polnoci. Okrem nových zbierkových predmetov návštevníci uvidia statické ukážky múzejnej techniky. Budú sa premietať dokumentárne filmy s vojenskou tematikou a Klub vojenskej histórie ČSĽA pripravil prezentáciu chladných a palných zbraní a munície. Prítomní budú aj zástupcovia Ozbrojených síl SR.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič