Autobusy budú zadarmo, cestujúci musia mať rúško

Nastupovať do prímestských autobusov je v rámci opatrení proti šíreniu koronavírusu možné len cez zadné dvere, každý cestujúci musí mať rúško alebo si obdobným spôsobom chrániť ústa a nos.

V spolupráci s dopravcami upravuje Trnavský samosprávny kraj grafikon prímestských autobusov. Tie budú premávať v „medzisviatkovom režime“.

„Tým sa zredukuje počet spojov, no zachová sa obslužnosť všetkých obcí v kraji. Župa zároveň zavedie počas tejto doby bezplatné cestovanie, aby sme zamedzili akýmkoľvek kontaktom občanov so šoférmi pri kupovaní lístka,“ povedal trnavský župan Jozef Viskupič.

Nástup a výstup cestujúcich bude umožnený iba cez zadné dvere autobusu a bude obmedzená možnosť používania sedadiel v bezprostrednom okolí šoféra.

„Samozrejme pevne veríme, že občania dopravu zdarma nebudú považovať za príležitosť na výlety či návštevy. Toto rozhodnutie slúži výhradne na ochranu vodičov a cestujúcich,“ dodal J. Viskupič.

Tiež platí, že do žiadneho autobusu prímestskej dopravy, ani do žiadnej organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja nesmie vstúpiť osoba bez ochrany dýchacích ciest resp. bez prekrytia tváre. Ak teda občan odmietne toto nariadenie dodržať, vodič autobusu je oprávnený nepokračovať v jazde a dokonca môže privolať policajnú hliadku.

Text a foto: Tlačová správa TTSK