ARTA premieta filmy o architektúre, v sobotu bude cyklovýlet

Výlet po architektonických zaujímavostiach nášho mesta sa začína v sobotu 1. októbra o 14:00 pri soche barlolámača. Ešte predtým si môžete zdarma pozrieť filmy o architektúre v kultúrno-kreatívnom centre ARTA.

Už tradične počas prvého októbrového víkendu vyrazia milovníci architektúry do ulíc Piešťan objaviť zaujímavé stavby. V rámci podujatia Deň architektúry, ktoré sa koná v stovke miest v Českej republike a na Slovensku, si návštevníci pozrú bežne neprístupné stavby s unikátnymi výhľadmi na kúpeľné mesto.

Aké priestory sa skrývajú za oknami a terasami budov NÚRCH, bývalej Chirany alebo hotela Váh sa dozviete počas cyklovychádzky, ktorú vedú architektky Lívia Gažová a Eva Rohoňová. Účastníci sa stretnú o 14:00 pri soche barlolámača, odkiaľ vyrazia na prehliadku. Bicykle a ich zámky si účastníci zabezpečujú sami. Vstup na podujatie je voľný.

Súčasťou Dňa architektúry je aj filmový festival v kultúrno-kreatívnom centre Arta v dňoch 29.9. -1.10.2022. Počas neho premietnu tri filmy o architektúre a našom vzťahu k nej. Vo štvrtok to bude film Ztracený Paradise, historie na ústupu o birminghamskej brutalistickej knižnici, v piatok film Grethe Meyer: Královna dánského designu a v sobotu dokumentárny portrét architektky Aleny Šrámkovej První dáma české architektury. Premietania sú bez vstupného a začínajú o 19:30.

Film a architektúra: 

Štvrtok/ 29.9. / 19:30 Ztracený Paradise, historie na ústupu
Keď sa filmár Andy Howlett vydal so svojou kamerou zdokumentovať posledné dni birminghamského komplexu Brutalist Central Library v oblasti zvanej Paradise Circus, netušil, do akej králičej nory spadol. Príbeh betónového kolosu architekta Johna Madina, ktorý je na jednej strane zastupiteľmi mesta odsudzovaný ako tŕň v oku, na tej druhej vnímaný odbornou verejnosťou ako výnimočný príklad povojnového brutalizmu, a boja o jeho záchranu. V tomto psychogeografickom rozprávaní kombinuje režisér archívne zábery s humornými terénnymi výpravami v snahe zistiť, prečo sme stratili raj a ako ho znova nájsť.

Piatok / 30.9. / 19:30 Grethe Meyer: Královna dánského designu
Dánsky dizajn je známy po celom svete pre svoju jednoduchosť, funkčnosť a nadčasovosť. Väčšina dizajnérok z takzvaného zlatého veku, ktorý panoval medzi 30. a 70. rokmi, bola však vo svojej dobe prehliadaná a niekedy aj celkom zabudnutá. Polohraný film rozpráva príbeh jednej z mála priekopníc tohto odboru Grethe Meyer, ktorá svojou neohroziteľnou asertivitou dokázala presadiť dnes už ikonické výrobky ako napríklad kolekciu porcelánu u Blåkant pre Royal Copenhagen alebo multifunkčný kameninový riad. Spojenie humanistického myslenia s takmer vedeckou metodológiou vtlačila do všetkých svojich návrhov.

Sobota / 1.10. / 19:30 První dáma české architektury
Dokumentárny portrét českej architektky, profesorky a výraznej osobnosti Aleny Šrámkovej zachytáva jej životnú dráhu neoddeliteľne spätú s osudmi vytvorených projektov a realizovaných stavieb. Z jej tvorby, ktorá nepodliehala striedaniu módnych smerov, vyniká monumentálna budova Fakulty architektúry ČVUT, podpovrchová hala Hlavnej stanice v Prahe či administratívna budova Na Můstku ako jedna z dominánt Václavského námestia.

Zdroj: Tlačová správa – Deň architektúry