Arcibiskup rezignáciu riaditeľa cirkevnej školy neprijal


Warning: Illegal string offset 'alt' in /data/6/1/614b7d31-fe80-4236-a239-9edf38a5930e/zpiestan.sk/web/wp-content/themes/zpiestan_2.0/page-templates/ads-top_article_banner.php on line 14

Warning: Illegal string offset 'caption' in /data/6/1/614b7d31-fe80-4236-a239-9edf38a5930e/zpiestan.sk/web/wp-content/themes/zpiestan_2.0/page-templates/ads-top_article_banner.php on line 15

Warning: Illegal string offset 'sizes' in /data/6/1/614b7d31-fe80-4236-a239-9edf38a5930e/zpiestan.sk/web/wp-content/themes/zpiestan_2.0/page-templates/ads-top_article_banner.php on line 16

Warning: Illegal string offset 'large' in /data/6/1/614b7d31-fe80-4236-a239-9edf38a5930e/zpiestan.sk/web/wp-content/themes/zpiestan_2.0/page-templates/ads-top_article_banner.php on line 16
2
Inzercia

Obe strany sporu okolo Spojenej cirkevnej školy hovoria o neférovom konaní. Včera Piešťany navštívil arcibiskup Ján Orosch. Pre RTVS povedal, že rezignáciu riaditeľa Mariana Ondrejku neprijal.

Riaditeľ oznámil svoj odchod z funkcie listom presne pred týždňom. Podľa jeho zástancov ho k tomu prinútila časť pedagógov a rodičov gymnazistov. V článku z minulého piatka sme uviedli, že odchádza po tom, čo väčšina žiakov na protest proti jeho rozhodnutiam neprišla na vyučovanie. Zrejme na to mal aj ďalšie dôvody.

O tých však nechce nikto nahlas hovoriť. Zainteresovaní sa k situácii vyjadrujú len pod podmienkou anonymity. Spomínajú osočovanie a vyhrážky, ktoré nemajú nič spoločné s kresťanskými hodnotami.

Rodičia gymnazistov sa boja toho, že ich deti nebudú môcť v tomto školskom roku maturovať. Časť pedagógov gymnázia chce totiž po nezhodách s riaditeľom odísť. Práve táto škola mala pred zlúčením finančné aj personálne problémy. Zriaďovateľ, ktorým je Arcibiskupský úrad Trnava, ich okrem iného riešil spojením s dobre fungujúcou základnou školou.

Rodičia jej žiakov sa už vtedy obávali problémov. Teraz za Marianom Ondrejkom stoja. Ich zástupca Jozef Horniak pre RTVS povedal, že došlo k nezákonnému postupu a psychickému tlaku na riaditeľa. „Väčšina rodičov a pedagógov z tejto spojenej školy si želá, zotrvanie pána riaditeľa vo funkcii. Rozhodol som sa jeho abdikáciu neprijať,“ povedal včera pre RTVS arcibiskup Ján Orosch.

Arcibiskupský úrad Trnava podľa svojho hovorcu situáciu v škole rieši. „Našou prioritou je, aby sa mohli gymnazisti v pokoji pripraviť na maturitné skúšky a zároveň, aby súčasný stav neohrozil dobré meno Základnej školy sv. Márie Goretti, ktorá je organizačnou zložkou Cirkevnej spojenej školy v Piešťanoch,“ uviedol pre portál zpiestan.sk Dušan Kolenčík.

O stanovisko sme e-mailom požiadali aj Mariana Ondrejku, ktorý je podľa RTVS aktuálne práceneschopný. V prípade, že na našu žiadosť odpovie, zverejníme jeho stanovisko v plnom znení.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič

Inzercia