Apoštolov môžete bližšie spoznať pri kostole sv. Štefana

Parčík pri piešťanskom Kostole sv. Štefana opäť zdobia zaujímavé maľované postavy. Po minuloročnom úspechu malieb a životopisov svätcov, tento raz môžete spoznať učeníkov Ježiša Krista – apoštolov. Netradičné podujatie  „Ježišovi učeníci“ pripravilo Materské centrum Úsmev v spolupráci s Komunitným centrom sv. Štefana za finančnej podpory Trnavského samosprávneho kraja a Mesta Piešťany.

Akcia je organizovaná pri príležitosti sviatku svätých Petra a Pavla, teda dvoch významných apoštolov cirkvi a svätých Cyrila a Metoda, dvoch významných slovanských apoštolov. Na grafickom spracovaní výstavy sa podieľali opäť viaceré rodiny. „Teší nás, že sa do maľovania zapojili nielen deti, dospievajúci, ale aj rodičia a seniori. Ďalšia skupina dobrovoľníkov pomohla s montážou výtvarných diel v parčíku,“ hovorí Marián Bucko z Komunitného centra sv. Štefana.

Apoštol znamená „poslaný“.  Pomenovanie vychádza z evanjelia sv. Matúša, kde si Pán Ježiš volí 12 učeníkov a posiela ich do dedín a mestečiek. Už počas svojho kázania si vyberá apoštolov, aby spolupracovali na jeho diele hlásania evanjelia, uzdravovania, odpúšťania hriechov,“ vysvetľuje Branislav Popelka, farár z kostola sv. Štefana.

Koľko bolo vlastne apoštolov, keďže toto pomenovanie sa spomína pri viacerých osobách ako len dvanástke vyvolených Ježišom Kristom? „Dvanásť je symbolické číslo, pričom okrem apoštolov, ktorých si  vyvolil Pán Ježiš, sa slovom apoštol označujú aj Matej, ktorý nahradil Judáša a neskôr Pavol, ktorý dostal osobitné povolanie priamo od Pána Ježiša. Názvom apoštolskí otcovia, zjednodušene apoštoli, označujeme aj niektorých významných hlásateľov evanjelia  ako napríklad Barnabáš. Rovnako v prenesenom slova zmysle sa slovom apoštol označujú aj ľudia, ktorí podstatne prispeli k prijatiu kresťanstva v tej ktorej krajine. Príkladom sú Konštantín (Cyril) a Metod, ktorých nazývame tiež apoštoli Slovanov,“ dodáva B. Popelka.

Nad projektom prebrala záštitu poslankyňa Národnej rady Slovenskej republiky Lucia Drábiková. Spolu so svojimi deťmi sa zapojila i priamo do maľovania.  Už vlani namaľovala jej rodina jedného zo svätcov a teraz apoštola. „Túto akciu vnímam veľmi pozitívne. Svätci i apoštoli sú svedkami svojej doby, ich život však môže byť inšpiráciou a motiváciou aj pre súčasnosť. Tak, ako sa oni museli popasovať so životom vo svojej prítomnosti a zápasiť o svätosť, tak je to aj s nami v súčasnosti, avšak máme rozrastajúcu sa podporu v nebi,“  hovorí L. Drábiková.

Podujatie je určené nielen pre rodiny s deťmi, ale i širokej verejnosti. „Hlavným cieľom je podpora a udržiavanie kultúrneho a duchovného dedičstva našich predkov. Okrem edukatívneho charakteru projektu ide tiež o vytvorenie priestoru k rozvoju dobrovoľníctva a aktívnejšiemu životu farnosti sv. Štefana. Veríme, že projekt vytvorí v parčíku príjemnú atmosféru, ktorá obohatí všetkých návštevníkov,“ dodávajú organizátori.

Zdroj: Tlačová správa – Komunitné centrum sv. Štefana, o.z.