Antigénové testovanie: Záujem je veľký, čoskoro má byť možné objednať sa

V chladnom a daždivom počasí musia ľudia na bezplatné antigénové testy na ochorenie covid-19 čakať aj niekoľko hodín. Zdravotníkov, ktorí robia odbery, kvôli karanténnym opatreniam ubúda. Ľudia by mali zvážiť nutnosť testovania.

Počas čakania antigénový test v pondelok pred Národným ústavom reumatických chorôb prišlo malému dievčaťu nevoľno, zdravotníci mu okamžite poskytli prvú pomoc. „Chcem sa moc poďakovať dámam (zdravotníkom), keď mi dnes pri odbernom mieste odpadlo dieťa neriešili pozitivitu, ale poskytli jej prvú pomoc, v plnom nasadení… Ešte raz verejné ďakujem,“ napísala mama dieťaťa na sociálnej sieti Facebook.

Pred týmto odberným miestom sa v pondelok 28. decembra tvorili rekordne dlhé rady. NÚRCH v tejto súvislosti upozornil, aby záujemcovia „zvážili nutnosť testovania“. Nevyhnutná je ohľaduplnosť pri čakaní a dodržiavanie rozostupov. „Treba si tiež uvedomiť, že náš personál trávi celé hodiny v ochranných oblekoch bez možnosti prestávky, snažiac sa vybaviť čo najviac ľudí, preto nie v jeho silách ešte aj udržiavať poriadok medzi čakajúcimi.“

Ministerstvo zdravotníctva v utorok informovalo o rozšírení počtu miest, ktoré majú objednávkový systém. Okrem Trnavy je možné sa už objednať aj do Topoľčian.

„Novinkou, pri tejto forme, je spustené pilotné testovanie s časenkami na jednotlivé antigénové mobilné odberné miesta. Prebiehať bude do 31. decembra 2020. Po pilotnom testovaní sa budú postupne pripájať do objednávkového systému všetky antigénové odberné miesta do ostrej prevádzky hneď od nového roka,“ oznámil rezort zdravotníctva.

Vo formulári je možné vybrať si preferovaný dátum a miesto vyšetrenia. Po vyplnení formulára príde záujemcovi o testovanie SMS s miestom a časom antigénového testovania. V prípade pozitívneho výsledku je informovaný aj príslušný Regionálny úrad verejného zdravotníctva.

Zatiaľčo v Piešťanoch pred Vianocami fungovali tri odberné miesta, ktoré denne vybavili stovky ľudí, po sviatkoch je jedno z nich zatvorené. Z dôvodu karanténnych opatrení nerobia antigénové testy na ochorenie covid-19 od 28. do 31. decembra v areáli hotela Granit (Vojenský kúpeľný ústav).

Testovanie pred Národným ústavom reumatických chorôb funguje po starom – každý pracovný deň od 9.00 do 13.00 h. V kúpeľnom dome Napoleon III na Kúpeľnom ostrove je prevádzková doba v najbližších dňoch nasledovná:

30. decembra od 10.00 do 18.00 h (posledný odber o 17.30 h)

31. decembra od 9.00 do 17.00 h (posledný odber o 16.30 h)

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič