Alfons Mucha opäť v Piešťanoch – výstava jeho posterov je súčasťou Art Nouveau Festivalu

Podujatie, ktoré pripomína obdobie najväčšieho rozkvetu Piešťan, sa prehuplo do svojej druhej polovice.

Od pondelka 20. septembra môže verejnosť v Kúpeľnom dome Irma obdivovať plagáty, ktorých autorom je Alfons Mucha. Slávny maliar opakovane navštívil piešťanské kúpele a zanechal tu obraz, ktorého fragment je na jednej z najkrajších slovenských poštových známok.

Svetovo uznávaný český umelec dokončil obraz s názvom Buď pozdravený, požehnaný prameň zdravia v roku 1932 v Nice. Od začiatku vedel, že bude umiestnený nad dverami jedálne hotela Thermia Palace, kde sa nachádza aj dnes.

Vrátili ho tam v roku 2006 po tom, čo ho za doteraz nevyjasnených okolností neznámi páchatelia ukradli. Po diele pátral Interpol aj návštevníci kúpeľov, ktorí do celého sveta posielali pohľadnice s jeho vyobrazením a kontaktom na políciu. Okrem slávneho obrazu môžu teraz návštevníci kúpeľov vidieť v Kúpeľnom dome Irma aj reprodukcie známych plagátov od Alfonsa Muchu.

Art Nouveau Festival pokračuje vo štvrtok 23. septembra prednáškou v Balneologickom múzeu Imricha Wintera. Jej témou je tvorba maliara Arpáda Bascha, ktorý okrem secesných propagačných materiálov pre piešťanské kúpele vytvoril ah významný triptych oslavujúci liečivú silu tunajších termálnych prameňov.

Na piatok 24. septembra je naplánovaná komentovaná prehliadka Secesné interiéry Hotela Thermia Palace a Kúpeľného domu Irma. Bude venovaná interiéru s maskarónmi, vzácnych vitrážach, zachovalej výzdobe jedálne či pôvodného “American baru”. Návštevníci sa dozvedia viac aj o obraze Alfonza Muchu Buď pozdravený, požehnaný prameň zdravia, ktorý je umiestnený v reštaurácii hotela Thermia Palace.

V sobotu 25. septembra popoludní sa účastníci Art Nouveau Festivalu dozvedia viac o ďalších piešťanských stavbách z obdobia secesie. Patria k nim Františkove kúpele, Zelený strom, Kursalón, Royal, Thermia Palace, Pro Patria. Večer si môžu zatancovať na swingovom koncerte na terase hotela Thermia Palace.

Festival zavŕši projekcia filmu Svet podľa Muchu, ktorá sa uskutoční v nedeľu 26. septembra v Kine Fontána. Autor secesných plagátov, úžitkového umenia a obrazov, vrátane monumentálnej Slovanské epopeje, sa preslávil už na prelome 19. a 20. storočia. Dokument ponúka nový a sviežo aktuálny pohľad ja na jeho život a tvorbu.

Podrobnosti o jednotlivých podujatiach nájdete na web stránke festivalu.

Zdroj: Tlačová správa – Ensana/SLK Piešťany