Aktuálne opatrenia zostávajú v platnosti aj počas Veľkej noci, pobyt v prírode je dovolený len do 20.00 h

Až do Veľkonočnej nedele (4. apríla) platí aktuálne rozdelenie okresov podľa rizikovosti, ktoré schválila vláda. Piešťany zostávajú v III. stupni varovania, patria teda medzi bordové regióny. Protiepidemické opatrenia nebudú počas Veľkej noci sprísnené, odborníci odporúčajú dodržiavať veľkonočné desatoro.

Pre okres Piešťany aj naďalej platí, že na cestu do práce je potrebné potvrdenie zamestnávateľa a negatívny test na koronavírus, ktorý nie je starší ako 7 dní. Ľudia môžu tráviť čas v prírode a individuálne športovať v rámci okresu bez testu, ale len do 20.00 h. Pobyt v prírode a individuálny šport mimo okres nie je dovolený.

Zakázané sú hromadné podujatia vrátane bohoslužieb. Zatvorené musia zostať bazény, múzeá aj galérie, ale knižnice môžu vydávať knihy. Na základe vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR ponúkajú nekryté trhoviská na celom Slovensku ovocie, zeleninu, kvety aj potraviny.

Prehľad aktuálnych opatrení pre jednotlivé okresy zverejňuje ministerstvo informatizácie. Digitálny COVID automat je prístupný z internetovej adresy automat.gov.sk.

„Čakajú nás Veľkonočné sviatky nazývané aj sviatky jari. Máme za sebou veľmi ťažké obdobie s vysokou chorobnosťou, mnohí z nás stratili svojich blízkych. Bola to veľmi ťažká skúška aj pre našich zdravotníkov. V súčasnosti sa epidemická situácia zlepšuje. Stále je však vážna, musíme vydržať v súčasne platných opatreniach. Záleží na každom z nás, či sa situácia bude zlepšovať aj naďalej. My veríme, že to spolu dokážeme,“ uvádza v tlačovej správe Úrad verejného zdravotníctva SR. Pravidlá veľkonočného desatora sú nasledujúce:

1. Obmedzme stretnutia.
2. Odložme šibačku a oblievačku.
3. Zúčastnime sa bohoslužieb virtuálne.
4. Prejavme lásku k blížnemu tým, že sme zodpovední a nenakazíme ho.
5. Oddychujme v prírode.
6. Cestujme len v rámci okresu.
7. Chráňme sa nosením rúšok aj vonku.
8. Rešpektujme 14-dňovú karanténu svojich príbuzných, ktorí sa vrátili zo zahraničia a registrujme ich v e-hranici.
9. Nenavštevujme ani očkovaných starých rodičov a rodičov.
10. Športujme bezpečne – individuálne a v prírode.