AKTUALIZOVANÉ: SHMÚ vydal výstrahu pred snežením aj závejmi

Meteorológovia varujú pred snehovými zrážkami takmer na celom území Slovenska. V okrese Piešťany môže napadnúť 10 až 20 cm snehu.

Vlna sneženia príde v stredu 29. novembra. Slovenský hydrometeorologický ustav preto vydal výstrahu 1. stupňa. „V okrese Piešťany sa miestami očakáva výskyt sneženia, pri ktorom spadne 10 – 20 cm nového snehu. Uvedená výška nového snehu predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (dopravu a pohyb osôb),“ uvádza SHMÚ na svojej web stránke.

Na západe Slovenska by malo začať snežiť v stredu večer. Výstraha pre náš okres platí aj počas štvrtka 30. novembra.

Prostredníctvom sociálnej siete Facebook SHMÚ informuje, že snehová pokrývka by sa v noci zo stredy na štvrtok mala vytvoriť na väčšine západného a stredného Slovenska. „Zrážky k nám prinesie zvlnené frontálne rozhranie spojené s tlakovou nížou, ktorá postúpi do strednej Európy zo severného Talianska.“

AKTUALIZOVANÉ 29. novembra o 15.30 h: Od dnešného večera očakáva SHMÚ aj v okrese Piešťany v polohách nad 300 m n. m. tvorbu snehových jazykov. V tejto súvislosti vydal výstrahu 1. stupňa.

„Vzhľadom na teplotu vzduchu, ktorá bude okolo nuly alebo slabo nad nulou, očakávame, že sneh bude mokrý a pri akumulácii aj ťažký,“ uvádza SHMÚ na Facebooku.

Pri podobných teplotách a intenzite zrážok zvyknú byť podľa odborníkov padajúce vločky veľmi veľké.

Model Aladin predpokladá, že v Piešťanoch začne snežiť v stredu okolo 17.00 h a sneženie potrvá až do štvrtka večera.

Zdroj: shmu.sk