AKTUALIZOVANÉ: Jozef Metelka už nebude reprezentovať Slovensko

Úspešný cyklista má výhrady k vedeniu výpravy na nedávnych majstrovstvách sveta, kde získal zlatú medailu. „Boli to moje posledné preteky za Slovensko,“ citoval piešťanského rodáka portál cas.sk.

Cez víkend mu k jeho úspechu gratuloval aj Peter Sagan. Po úspešnej paralympiáde v Riu sa Jozef Metelka netajil ani ambíciou súťažiť so zdravými cyklistami a reprezentovať tak svoju vlasť.

Dlhodobo však upozorňoval, že podmienky nie sú u nás ideálne. Aj preto zvažoval ponuku z Veľkej Británie. Možno už čoskoro ju príjme.

Štvornásobného majstra sveta nahnevalo vedenie slovenského tímu. Po víťazstve v časovke na šampionáte v juhoafrickom Pietermaritzburgu nedokončil preteky s hromadným štartom.

Podľa Jozefa Metelku to bolo vinou vedúceho výpravy Branislava Režňáka, ktorý mu nedal informáciu o premiestnení tabúľ s počtom zostávajúcich kôl. Metelka preto začal s finišom jedno kolo pred cieľom a na súperov potom nestačil.

„Bohužiaľ, bola to posledná kvapka a môj pohár trpezlivosti pretiekol. Boli to moje posledné preteky za Slovensko,“ povedal úspešný cyklista pre cas.sk.

DOPLNENÉ 5. septembra o 16.30 h: Slovenský paralympijský výbor poskytol médiám stanovisko, v ktorom reaguje na vyjadrenia Jozefa Metelku k problémom na svetovom šampionáte Pietermaritzburgu.

„Druhé preteky, na ktorých počas tohto šampionátu štartoval (cestné preteky s hromadným štartom) ukončil po 11. kole (zo 14) vlastnou chybou. Obvinenie vedúceho výpravy Branislava Režňáka z jeho strany, že mu neposkytol potrebné informácie, považujeme za nepravdivé a zavádzajúce, nakoľko na trati boli aj ďalší dvaja slovenskí reprezentanti Patrik Kuril a Ondrej Strečko a tí vedeli, koľko kôl je potrebné odjazdiť,“ píše SPV vo svojom stanovisku.

Jozef Metelka podľa SPV o problémoch vedenie slovenskej výpravy neinformoval: „Samozrejme, ak chce reprezentovať inú krajinu, SPV mu v tom brániť nebude. Za predpokladu vysporiadania si svojich záväzkov voči nám.“

DOPLNENÉ 7. septembra o 14.00 h: „Rád by som aj naďalej šiel za svojím cieľom, ktorým je, ako som už spomenul, venovať sa vrcholovému športu a budovať most medzi parašportom a športom. Verím, že mojím profesionálnym prístupom a výsledkami dokážem verejnosti ukázať, že odhodlaním a správnym prístupom nič nie je nemožné,“ napísal na sociálnej sieti Facebook Jozef Metelka.

K jeho výsledkom podľa neho „v neposlednom rade prispela aj podpora zo strany SPV.“ Neustále však musí zvažovať, či „ukončiť kariéru vrcholového športovca, alebo zvážiť ponuku na reprezentáciu inej krajiny.“

Celé stanovisko Jozefa Metelku nájdete na jeho Facebooku:

Text a foto: Martin Palkovič