6 rokov bez Jána a Martiny

V stredu 21. februára 2024 uplynie 6 rokov od chladnokrvnej vraždy Jána a Martiny. V Piešťanoch sa pietna spomienka uskutoční o 17.00 pri pamätníku Jána a Martiny v parčíku pred farským Kostolom sv. Cyrila a Metoda.

Vražda vtedy zmenila Slovensko, spoločne sme sa postavili na námestia, aby sme bojovali za slušnosť a spravodlivosť. Vďaka spoločnému tlaku sme konečne naplno uvideli, v akom rozklade bolo Slovensko. Stali sme sa svedkami toho, ako sa v našej krajine zametala korupcia pod koberec, ako funkcionári zneužívali políciu, ako sa ubližovalo nevinným a slabším, ako sa vytvorilo prostredie našich ľudí, počas ktorého zavraždili novinára, ktorý písal pravdu.

Dnes cítime, akoby sa na Slovensku vraždou Jána a Martiny nič nezmenilo. Staré časy sú späť. Novinári čelia útokom každý deň. Politici ani šesť rokov po vražde ich kolegu nemajú problém robiť z nich terče. Bez riadneho legislatívneho konania sa prijímajú zákony, ktoré doslova otriasajú spravodlivosťou. Naša demokracia je mladá a krehká, vláda práva nie je samozrejmá a je dnes ohrozená.
Jána a Martinu si pripomenieme spoločne s ich odkazom boja za slušnosť a spravodlivosť. Stále voláme po spravodlivom vyšetrení vraždy Jána a Martiny. Je nevyhnutné, aby sme poznali mená tých, ktorí si túto obludnú vraždu objednali, a tí aby boli odsúdení. Zároveň sme pred šiestimi rokmi volali po dôveryhodnej vláde a politike, ktorá je skutočnou službou všetkým ľuďom vládu sme si odvtedy mali možnosť voliť v slobodných a demokratických voľbách. Časť politikov však nikdy nepochopila, že politika nemá rozdeľovať nenávisťou, ale prinášať víziu a riešenia pre dobro celej krajiny.

Vražda Jána a Martiny Slovensko zmenila, prebudila nás a my nezabúdame. Každý jeden z nás, každý, kto chodil na námestia, každý, kto sledoval dianie a aktívne sa zaujímal, je súčasťou veľkého spoločenstva, ktoré teraz Slovensko potrebuje.

Ján a Martina, nezabúdame a opäť sa stretneme na námestiach po celom Slovensku aj v zahraničí, pri spoločnej spomienke v stredu 21. februára 2024.

Zdroj: Tlačová správa – Iniciatíva Za slušné Slovensko