Rugby: Zhrnutie kvalifikačného stretnutia Slovensko – Cyprus

Počas posledného novembrového víkendu sa odohral jeden z najťažších súbojov našej mužskej reprezentácie. V sobotu 25. novembra sme v rámci kvalifikačných súbojov v Conference 2 South nastúpili na domácom ihrisku v Piešťanoch proti kvalitne pripravenému reprezentačnému výberu Cypru, ktorého tím sa skladal z viacerých hráčov pôsobiacich na Britských ostrovoch. Okrem sobotňajšieho zápasu sme si pre divákov, ale aj miestnych Piešťancov pripravili bohatý sprievodný program.

Zraz reprezentácie bol už dva dni pred samotným stretnutím, aby sme naplno využili domáce prostredie a absolvovali dostatočné množstvo tréningových jednotiek pred dôležitým zápasom. Prípravy sa zúčastnil aj dlhoročný český reprezentant a odborník na roj Pavel „Varan“ Šťastný, ktorého rady a postrehy počas tréningov boli na vysokej profesionálnej úrovni.

Do kúpeľného mesta za rugby dobrodružstvom pricestovala i československá rugbyová legenda Eduard Krützner starší spolu so svojou manželkou. V rámci sprievodného programu sme „prepadli“ Gymnázium Pierra de Coubertina, na ktorom sme spolu so študentami a študentkami zorganizovali Besedu o rugby. Hosťami bolo spomínané duo Krützner – Šťastný, ku ktorým sa pripojili kapitán reprezentácie Daniel Puha (1. RC Slovan Bratislava) a zástupca kapitána Marián Múdrik (RC Slavia Praha).

V piatok naši hráči absolvovali dvojfázové tréningové zaťaženie zamerané na aktívnu obranu a štandardné situácie. V hrací deň sme na tzv. Captain´s rune doladili detaily a boli sme dostatočne motivovaní a sústredení na zápas.

Pred výkopom zástupcovia únie slávnostne odovzdali pamätné plakety Slovenskej rugbyovej únie hosťom z Českej republiky – pánom Krütznerovi a Šťastnému a takisto ľuďom, ktorí sa priamo podieľajú na vzostupe slovenského rugby – zástupcovi spoločnosti Respect Slovakia pánovi Guľášovi a takisto večnému optimistovi a zakladateľovi rugby v Piešťanoch Terrymu Purtonovi. Tesne pred zápasom si hráči a diváci minútou ticha uctili pamiatku bývalého športového riaditeľa SRÚ Vladimíra „Vladkyho“ Kubalu.

Počas polčasovej prestávky zasa oživili mrazivé novembrové počasie naši najmenší minirugbisti z Piešťan, Bratislavy, Trnavy a Žiliny, ktorí pred slušnou diváckou kulisou odohrali exhibičný zápas.

Hodnotenie trénera reprezentácie SR XV Pavla Lištvana:

„Oba naše poločasy byly rozdílně, v první půli se nám s favorizovaným soupeřem dařilo držet krok, díky zejména tvrdé a koncentrované obraně, která držela soupeře daleko od našeho brankoviště, a poločasové skore 6:12, dávalo příslib k možnému překvapení. Po výměně stran už šla fyzička u obou týmů malinko dolů, ale Kypr nás nijak extrémně nepřehrával. Až naše špatná přihrávka soupeři přímo do rukou v 67.min nás bohužel poslala, do kolen a poté už otěže utkání přebral soupeř. Ragby se hraje ,jako každý sport, na chyby a těch zatím děláme o něco více jako naši soupeři. Je to škoda neboť za průběh hry, i v druhé půli, bychom si pětku zasloužili, ovšem naše dřina je ukončena nějakou naší drobnou chybou, která do systému, který se snažíme tým naučit, nepatří, ale my sami si ji tam implementujeme. Překvapení se tedy nekonalo. Máme na to celou zimní pauzu, abychom si oba zápasy rozpitvali a připravili se na Rakousko resp. Srbsko, s kterými budeme hrát na jaře. Jinak celé mužstvo musíme pochválit za bojovný a obětavý výkon proti favoritu a zřejmě i vítězi skupiny, byť konečný výsledek tedy na pochvalu nevypadá.“

Napriek nie príliš priaznivému výsledku veríme, že ste si uplynulý rugby víkend užili a už teraz sa môžete tešiť na jarné zápasy na reprezentačnej, ale aj klubovej úrovni.

Ďakujeme reprezentantom, ktorí sa predstavili v najcennejšom drese SR: Májovský, Kovács, Černohorský, Berger, Badura, Hankovszki, Child, Vereš, Guľáš, Procházka, Náse, Gildbertson, Němec, Puha, Walek, Múdrik, Malý, Varga, Székely, Ľoch, Ťažký, Fialka, Minárik.

Realizačný tím: Eduard Krützner, Pavel Lištvan, Michal Mihálik, Peter Marušic

V neposlednom rade by sme úprimne poďakovali partnerom, bez ktorých by organizácia na vysokej európskej úrovni nebola možná.

Text: Filip Kráľ, RUC Piešťany