Futbal: Muži opäť víťazne, U17 na prvom mieste v tabuľke

Súhrn výsledkov ligových zápasov jednotlivých mužstiev futbalového klubu PFK Piešťany za uplynulý víkend.

18. kolo Dolné Trhovište – Piešťany 0:4 (0:3)

Góly: 12. Jozef Glos, 22. Michal Nagaj, 43. Martin Javorka, 54. Michal Dadík
18. kolo:  Zostava: Olejník- Szabo, Javorka st., Gula, Krajčovič- Javorka ml., Prištic, Nagaj (Octa), Dadík- Glos, Staško

Michal Krajčovič, tréner: Na zlom ihrisku sme podali koncetrovaný výkon a od prvej minúty sme pevne držali taktovku hry v našich rukách. Chlapci dokázali zodpovedným prístupom nahradiť niektoré absencie v základnej zostave a góly nenechali na seba dlho čakať. V 12.minúte sa presadil Glos, v 22.minute ukázal svoju streleckú pohotovosť Nagaj a na polčasových 0:3 po akcii Szaba a elegantnom prepustení lopty od Glosa s prehľadom zakončil záložník Javorka. Druhý polčas mal rovnaký priebeh ako prvý, domáci hrali v hlbokej defenzíve a naši hráči si vytvorili niekoľko šancí. Aktivitu našich hráčov potvrdzuje aj fakt ,že aj naši krajný obrancovia Krajčovič, Szabo a neskôr aj Octa sa dostávali do súbojov zoči- voči s brankárom domácich, no ukázalo sa, že nie sú tradiční zakončovatelia a vždy hľadali ešte lepšie postaveného spoluhráča , no z týchto akcií gól nepadol. Efektivitu v druhom polčase predviedol len dobre hrajúci Dadík, keď po troch prihrávkach na jeden dotyk obstrelil domáceho brankára a zavŕšil skóre zápasu na 0:4.

Starší dorast U19 16. kolo Partizánske – Piešťany 1:1 (1:1)

Góly: 30. Matúš Opavský – 40. Juraj Štefanka

16. kolo: Zostava: Dobrovolný – Štefanec, Miškech, Rusnák, Hlatký – Blahuta, J. Štefanka, Kusý, Kondrc, Valovič (Chmelina) – Mydla

Martin Javorka, tréner: Hráči PFK nastúpili do ďalšieho majstrovského zápasu v značne oklieštenej zostave, keď pre zranenia chýbali D. Štefanka a Kunic a z dôvodu reprezentácie A-mužstva PFK Piešťany, ktoré hralo svoj majstrovský zápas v rovnaký deň aj Olejník a kapitán mužstva Gula. Napriek tomuto oslabeniu sa hráči PFK vysporiadali so súperom s „bravúrou“, keď v mnohých herných činnostiach predčili domácich futbalistov. K súperovi treba dodať, že na jeseň 2016 vyhral na pôde Piešťan 3:1, preto aj do zápasu vstupoval ako mierny favorit. Prvý polčas bol herne vyrovnaný, naši chlapci na ihrisku plnili pokyny, ktoré im boli uložené v kabíne, hrali maximálne zodpovedne, poctivo, dodržiavali systém hry a rozostavenie na ihrisku, čím domácich futbalistov nepúšťali do nátlakovej hry. Domáci futbalisti podnikali iba rýchle „brejky“ po stratách našich hráčov na polovici súpera, avšak oba rýchle protiútoky, ktoré mali hráči Partizánskeho, keď išli 2 na 1 brániaceho futbalistu, zakončili nepresnou prihrávkou, respektíve zbrklým zakončením. Na druhej strane hráči Piešťan nevyužili svoje „tutovky“ v podobe šancí Kusého a Mydlu. A tak v 30. minúte zápase po jedinom nedorozumení v obrannej činnosti sa domáci futbalista uvoľnil v 16-ke a presnou strelou od brvna otvoril skóre zápasu – 1:0. Naši futbalisti aj napriek nepriaznivému výsledku pokračovali v zodpovednom prístupe k zápasu, postupne preberali iniciatívu, čoho výsledkom bol vyrovnávajúci gól J. Štefanku v 40. minúte, ktorý z 25 metrov zaskočil domáceho brankára a bolo vyrovnané – 1:1. Do druhého polčasu sa očakával tlak domácich futbalistov, ktorý však neprichádzal, k čomu prispel výborný výkon našich chlapcov, ktorí súpera nepúšťali do aktívnej hry a všetky pokusy domácich futbalistov s prehľadom odvrátili v bezpečnej vzdialenosti od brány brankára J. Dobrovolného (perfektne fungovala celá defenzíva mužstva, keď obrancovia vyhrávali všetky osobné súboje). Práve naopak, hráči PFK v druhom polčase mimoriadnou aktivitou prekvapili hráčov Partizánskeho, keď si vypracovali „tutové“ príležitosti na strelenie gólu, avšak svoje šance nepremenili Mydla, Kusý, Chmelina, Kondrc a v závere po krásnom sóle cez celé ihrisko ani Blahuta. Domáci v druhom polčase mali jedinú výbornú príležitosť, ktorú s prehľadom zlikvidoval J. Dobrovolný, tak isto ako aj strelecké pokusy zo stredných vzdialeností. Keďže do konca zápasu už gól nepadol, celkové skóre zápasu sa nemenilo. Za predvedenú hru si hráči PFK Piešťany zaslúžia pochvalu, pričom bolo v našich silách získať 3 body, a to aj napriek už na úvod spomínanému hráčskemu oslabeniu. Všetci hráči, ktorí dostali príležitosť namiesto chýbajúcich futbalistov si svoje miesto zastali a podali kvalitné výkony. Za celkový prejav všetkých hráčov PFK Piešťany mali 3 body putovať do Piešťan, avšak na takýchto výkonoch sa dá stavať a budovať kvalitný herný prejav, ktorý bude okorenený aj bodovým ziskom.

Mladší dorast U17 16. kolo Partizánske – Piešťany 0:1 (0:0)

Góly: 60. Filip Korec

16. kolo: Zostava: Gavač, Horil, Benko, Janotík, Sedláček, Stanek, Strelec, Chudý (Foltýn), Korec, Ozimák, Salviany (Kovalčík)

Peter Vrábel, tréner: Do zápasu sme nevstúpili dobre, hráči boli nekoncentrovaní, nedokázali podržať loptu, ľahko o ňu prichádzali. Asi od 10. minúty sme sa začali viac presadzovať kombinačne, hra sa odvíjala najmä na súperovej polovici, ale vo finálnej fáze našich akcií sme volili nesprávne riešenia. Aj z toho dôvodu sme sa nedokázali gólovo presadiť, aj keď dobré príležitosti na to mali Ozimák a Korec. Niekoľkokrát sme sa pokúsili aj o zakončenie z väčšej vzdialenosti, no z nepripravených pozícií. Domáci sa zamerali výlučne na pozorné bránenie a po získaní lopty vyrážali do protiútokov. Spoliehali sa hlavne na najlepšieho  strelca súťaže, ktorý bol rýchlostne aj technicky dobre disponovaný. Tento spôsob hry sme predpokladali a naša novo zložená stopérska dvojica (Benko, Sedláček) ho dokázala spoľahlivo ustrážiť. V druhom polčase sa obraz hry nezmenil. V 60. min. vnikol do 16ky domácich Korec a prudkou strelou prelomil naše “trápenie“ v koncovke a dal víťazný gól zápasu. Podobným prienikom sa predviedol aj Chudý, bol však tiesnený a nedokázal zakončiť presne. V záverečných minútach niektorým hráčom dochádzali fyzické sily a dostali sme sa pod mierny tlak domácich, ktorý sme však dokázali ustáť a po víťazstve sme si udržali priebežne prvé miesto v tabuľke.
Starší žiaci U15

22. kolo Trnava – Piešťany 1:0 (1:0) Góly: 8. Marek Stanek

22. kolo:  Zostava: Frievald, Ondrejka – Melicher (Ďurák), Valo, Rusnák, Štetka, Glos, Bušík, Kovačík, Hlbocký (´Herman) Šimek (Minárik), Kovačík (´Sloboda)
Szilárd Petényi, tréner: Nedokázali sme natiahnuť úspešnú sériu, k čomu prispel nevýrazný výkon z našej strany . Produkovali sme množstvo chýb už od úvodu, kde dobre chytajúci brankár eliminoval hneď niekoľko vyložených šancí domácich, avšak pri dorážkach už nedokázal reagovať. Práve brankár Frievald bol našou najvýraznejšou postavou, a jeho zákroky nás výsledkovo držali nad vodou s možnosťou niečo urobiť s nepriaznivým vývojom. V útočnej fáze sme boli málo kreatívni a pohybliví, aj napriek tomu sme sa ocitli v niekoľkých vyložených šanciach a v dobrých streleckých pozíciach umocnených nepresnosťou. Na nepriaznivý vývoj sme reagovali s hráčskymi zmenami aj preskupením v rámci rozostavenia, čo viedlo k nárastu tlaku z našej strany, ale bez väčšieho ohrozenia domáceho brankára – okrem neuznaného gólu pre údajné postavenie mimo hry hráča, ktorý sa aktívne nezapájal do hry, iba sa  uhýbal  strele Minárika, ktorá sa odrazila od žrde k Štetkovi, ktorý skóroval. V skratke povedané na oboch stranách množstvo šancí a domáci premenili aspoň jednu, a preto zvíťazili. Hráči oboch družstiev predviedli divákom ukážku, čo všetko sa dá nepremeniť. Výsledok 5:5 by svedčal  tomuto zápasu a bol by aspoň divácky atraktívny.

Mladší žiaci U13 22. kolo Trnava – Piešťany 10:2 (7:0)

Góly: 13., 18., 19., 34. Norbert Hegyi, 16., 48., 51. Alex Salviany, 23., 28. Jakub Bukovec, 25. Martin Ďalák – 46. Samuel Daňhel, 58. Filip Čimo

22. kolo:  Maliga, Gulan, Sándor – Fajnor, Hlavatý, Petroman, Ocelka, Hudec, Hrdina, Daňhel, Čimo, Rolinec, Labat, Buček, Muller, Fox, Vatrt, Vereš, Pánsky

Cyril Stachura, tréner: Zápas sme začali nekoncentrovane, súperovi sme poľahky darovali prvé góly, prakicky každá strela súpera skončila v našej bráne a sami sme svoje vyložené šance nepremenili. V dôsledku toho sa v zápase so súperom z popredia tabuľky zrodil pre nás krutý výsledok, ktorý nezodpovedal hernému obrazu na ihrisku. Napriek vysokej prehre nešlo z našej strany o vyslovene zlý zápas, súperovi sme boli herne vyrovnaným protivníkom. Zápas rozhodli individuality na strane súpera a takmer stopercentné premieňanie šancí najmä v prvom polčase, kedy nás súper vyškolil z efektivity. V druhom polčase bola hra aj premieňanie šancí vyrovnané, ale zlý dojem z výsledku pretrváva. Budem sa opakovať po minulom zápase, ale našim najväčším nedostatkom aj napriek dobrému tréningovému prístupu chlapcov v týždni ostáva nevyrovnanosť výkonov v priebehu zápasu. Hráči dokážu odohrať kvalitne len určité úseky zápasov a výsledkovo náš zrážajú chvíle, keď hrajú pod svoje možnosti.

Text: MB/TK PFK