Blog Petra Benka: Pominovec na kolesi

Je leto, znovu výlety na kolesi za poznaním, športom aj zábavou. O jeden sa podelím lebo si myslím, že si to plne zaslúži

V časoch pred rozšírením kresťanstva sa aj v našej oblasti vyskytovali rôzne božstvá. Dlho som hľadal povesť naviazanú na pohanského boha Váhu Važana. Našiel som ju nakoniec v knihe Miroslava Húževku Púchovské povesti.

Úžasné na povesti je to, že miesto, na ktoré je naviazaná stále fyzicky existuje a dá sa navštíviť. Je to národná kultúrna pamiatka románsky Kostol svätého Jána Krstiteľa Pominovec. Pre mňa mal vždy svoje čaro aj preto lebo povesť o Važanovi sa akosi dotýka nielen Pominovca, ale aj celého Považia a teda aj Piešťan.

Na kostolíku sa ukazuje sila rieky, ukazuje ako jej prináleží rímske pomenovanie Vagus – bludár. Preto, lebo kostolík v Pominovci sa počas svojej existencie ocitol päťkrát na ľavej strane Váhu a päťkrát na pravej strane Váhu.

Kostolík som už navštívil viackrát, avšak vždy bol zatvorený. Nakoniec som našiel na nete spôsob ako si prezrieť kostolík aj zvnútra. Raz do roka sa tam koná cyklopúť a nebolo to inak ani v nedeľu 30. augusta 2015.


Stiahnite si mapu, informácie o prevýšení a GPS súradnice k tomuto cyklovýletu


Pozrieť si jeden z najstarších románskych kostolov minimálne z 12. storočia aj zvnútra som si teda nenechal ujsť a zaradil som sa medzi 1523 účastníkov, ktorých oslovilo či už historická hodnota stavby, cykloputovanie alebo asi najviac duchovný rozmer akcie (viac info tu).

Použil som už vyskúšaný spôsob výletu. Ráno 6:52 košický rýchlik do Trenčianskej Teplej a odtiaľ po svojej osi do Pominovca a potom na kolesi domov. Volil som ranný vlak lebo som mal obavu z toho, že nebude dostatok miesta na bicykle v tomto termíne.

Nevedel som sa zmieriť s tým, že by sa nenašlo zopár Bratislavčanov alebo Trnavčanov, čo by neobsadili zopár miest pre bicykle v rýchliku. Kupujem si ráno lístok, opatrne skúmam, či pani pri pokladni nevie povedať koľko bicyklov je v súprave, nevie. Pridaný má byť však jeden vagón č. 9 a ten má mať 5 hákov na koleská.

Pred nástupom sa dávame do debaty s pánom z Krakovian, čo sa s manželkou vybrali podobne kolesko – vlak do Rajeckej Lesnej a dúfame spolu, že vagón aj háky budú. Vagón bol, háky však len dva, z toho jeden obsadený. Nevadí nakladáme sa do chodbičky držíme koleská celú cestu za ručičky, teda ja len po Trenčiansku Teplú.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vysype ma to na perón, nasadám a idem známou trasou k diaľnici a potom cez nemšovský most a ďalej na sever najprv smer letisko Slávnica. Chcel som využiť príležitosť a pozrieť ako sa má eroplán, bývalý Piešťanec TU 134, čo stál pred letiskom v Piešťanoch. Som si ho cvakol, je to stále fešák. Pritom ma napadá, že prečo by na tom uvoľnenom mieste pri letisku nemohol stáť nejaký iný exponát vojenského múzea, majú ich tam kopec.

Z letiska je len kúsok cesty ku kostolíku. Nachádzam ho otvorený, pofotím. Trochu ma škrie, že nieje v plnej paráde lebo ho majú v paráde výskumníci, ale mám to. Bol som tam dosť skoro, ešte nikoho nikde, ale ľudí pribúdalo exponenciálne k 11:00 h, kedy mala začať omša.

To už som ja vyrazil na cestu domov. Až vtedy som si uvedomil, že som si veru nepozrel smer vetra, a že ma čaká cca 60 km na kolesku v protivetre. Bolo aj dosť teplo, statočne to vysušovalo. Išiel som najprv do Trenčína cez Skalku nad Váhom a potom po pravej strane okolo kanála až domov ako v článku Pečený pstruh na kolesi. Cestou som sa zastavil aj na toho ružovučkého grilovaného plutvoša a dve pollitrové kofoly na Farme Ryby Opatovce.

Takže, ak vás zaujalo a stačí vám kuk kostolík zvonku, tak môžete hocikedy napríklad v spojení s výletom na neďaleký Vršatec. Ak to chcete s plnou parádou tak si treba počkať:

Už každoročne poslednú augustovú nedeľu v Bolešovskej farnosti v Pominovci o 11.00 hod., pri príležitosti hodovej slávnosti ku cti mučeníckej smrti Jána Krstiteľa, ktorej je zasvätený Pominovský kostolík, sa od roku 2004 koná aj púť cyklistov.
12. ROČNÍK CYKLOPÚTE BUDE 28.08.2016 o 11.00 h.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Text, foto a video: Peter PN