Blog Nadi Mikolášikovej: Benátska noc

Od počiatku 50. až do konca 80. rokov sa vždy v lete na preslávenom kúpalisku EVA konala Benátska noc. Bola to oslava leta a samozrejme vtedajšie plavecké kluby, ktoré patrili pod liečebné kúpele sa podieľali na organizovaní tejto akcie.

V tom čase bola iná hĺbka vonkajšieho bazéna. Exhibične vystúpili skokani z mostíka. Doska, ktorá v tom čase bola perfektne udržovaná „pérovala“ a skokani skákali rôzne „piruety“. Medzi machrov v tejto disciplíne patril môj rovesník Ondej Chotváč, bratia Berlanských a veľa, veľa ďalších preborníkov, na ktorých si tak jasne nepamätám.

Jednu takú Benátsku noc si pamätám, že vo vonkajšom bazéne bol urobený ostrov, pre vybraných. Ja osobne som sa tam nedostala.

Bufetová časť mala vyvýšený altánok pre hudbu a tanečný parket. Tu predvádzali majstri „baliči“ svoje kumšty, ako baby zbaliť a samozrejme vytančiť. V 80. rokoch bol altánok zlikvidovaný, zamurovaný. Čo tam potom, že išlo a ide stále o architektonickú pamiatku, sledovanú pamiatkovým úradom.

Kabaretné vystúpenia sa odohrávali vždy na okraji bazéna. Najviacej si pamätám na „Puka“ Berlanského. Bol to šašo ako vyšitý.

Tomino Ocelka, to bola iná kategória, do nej patrilo veľmi veľa pekných chalanov. Vyšportované figúry.

Boli časy boli. Na kondičné plávanie nás ráno chodí asi 7 až 10 „človekov“. Zdá sa mi, že sú to samí „prindiši“. Kladiem si každé ráno otázku, bolo terajšie vedenie mesta niekedy na EVE?

Naďa Mikolášiková
Foto: Piešťany – History (z archívu T. Šišku)