AkSen: Športiáda je úspešne za nami

Dňa 6.9.2015 sa v krásnom prostredí HS Centra konal 3.ročník ŠPORTIÁDY SENIOROV 50+ . Zúčastnilo sa je viac ako 100 účastníkov. Pripravené boli súťažné aj nesúťažné disciplíny. Aj keď slniečko vykúkalo opatrne, počasie nakoniec nesklamalo a vydržalo až do konca akcie bez kvapky dažďa.

Slávnostného otvorenia sa zúčastnil aj primátor Mesta Piešťany Miloš Tamajka, ktorý prevzal nad podujatím záštitu. Cestu zo Švajčiarska merala predsedkyňa predstavenstva a zakladateľka AkSenu Lucia Desmarquest spolu so svojim manželom aj 10-mesačným synčekom, aby svojou účasťou povzbudila nielen AkSeňákov k výkonom. Čestný predseda Ján Čuridlo, 3-násobný majster Slovenska v šachu nad 80 rokov, slávnostne otvoril podujatie.

Sľub športovcov zložila minuloročná víťazka plávania Danka Zelenayová a ako symbol priateľstva víťazi viacboja v kategórii nad 70 rokov z roku 2014 s kapitánom Štefanom Bučkom vypustili biele holubice. Nad regulérnosťou súťaží dozeral Peter Bajnok z Centra voľného času.

Súťažilo sa vo viacboji družstiev a jednotlivcov, tenise, plávaní, šachu aj v stolnom tenise.
Na poludnie sa súťažiaci posilnili gulášom a pokračovali nesúťažným programom. Mohli si vyskúšať SM-systém, Thai chi, petanque a ďalšie hry. Každý, kto sa zúčastnil, bol hneď pri vstupe odmenený cenou za účasť – papierovou medailou s č. 1, ktorú vyrobili seniori v Alzheimer centre. Aj oni sa zúčastnili súťaží, tak ako aj družstvá z Ligy proti rakovine a Piešťanskej ligy proti reumatizmu.

Tento raz sa putovný pohár podarilo udržať na domácej pôde a získalo ho družstvo z Piešťan pod názvom „Leto“ v zložení Věra Niepelová, Edita Kasová a Ľudmila Okénková . Z rúk Jána Čuridlu a Lucie Desmarquest prevzali víťazi diplomy, medaile a darčeky sponzorov.

Na troch stanovištiach si mohli účastníci vyhodnotiť svoje fyzické i mentálne zdravie a poradiť sa s odborníčkou na financie. Precvičovalo sa nielen telo, ale aj na malom teste si mohli účastníci precvičiť aj myseľ. Jendnou zo sprievodných aktivít bola chôdza Nordic Walking, prezentovaný Marcelou Veličovou z Slovenskej asociácie Nordic Walkingu. Vďaka akčnému tímu AkSen, dobrovoľníkom-rozhodcom a sympatizantom, ktorí sponzorsky akciu podporili, prežili účastníci aktívny a pohodový deň.

aksen_sportiada_2015_1 aksen_sportiada_2015_4 aksen_sportiada_2015_3aksen_sportiada_2015_5 aksen_sportiada_2015_6

Text a foto: Jarmila Staneková, AkSen o.z.