Zmrzlina zdražela, jeden kopček si zlížeme za 80 centov

Ceny obľúbenej zmrzliny sa v Piešťanoch po roku opäť vyšplhali na svoje maximum. Zmrzlinári si pýtajú za kopček studenej pochúťky v priemere 80 centov. Štvorčlenná rodina si tak pri najskromnejšej verzii musí na zmrzlinu vyčleniť viac než 3 eurá.

Cenou zmrzliny sa Piešťany dostávajú na úroveň krajského mesta Trnava, kde stojí kopček väčšinou jedno euro. Najviac zaplatíte za túto sladkú pochúťku v Bratislave, porcia vás tam vyjde na 1,20 až 1,50 eura.

V niektorých piešťanských prevádzkach sa dá zmrzlina kúpiť pri troche hľadania aj lacnejšie, námestie s blízkym okolím však zväčša tlačí ceny smerom nahor. Drahšie si po novom kúpime aj čoraz populárnejšie sorbety.

Ak to vezmeme z pohľadu „zmrzlinoturistiky”, za ľadovou pochúťkou sa určite oplatí vycestovať do Zvolena, Čadce či Košíc, kde sa cena za kopček pohybuje od 50 do 60 centov.

Kráľovnou je stále vanilková

Medzi najobľúbenejšie zmrzliny patria klasiky ako vanilková, punčová, banánová, jogurtová či citrónová; zo sorbetov je to napríklad mangový.

Pri výbere zmrzliny si vždy zistite, z čoho ju prevádzka vyrába. Dnes už existujú zmrzliny vyrobené z výhradne kvalitných surovín, ktoré môžu konzumovať aj ľudia s predpísanou bezlepkovou diétou. Ak milujete ovocné chute, pýtajte sa, z akého ovocia je konkrétna zmrzlina vyrobená.

Domácu zmrzlinu sme si kedysi kupovali aj z auta

V roku 2012 stál kopček zmrzliny v Piešťanoch v priemere asi 40 centov. Počas siedmich rokov jeho cena vzrástla o 100 percent. Starší si spomenú, že v roku 1989 stála porcia zmrzliny 1 korunu (3 centy). V tom období bolo populárne zmrzlinárske auto, ktoré rozvážalo ľadovú pochúťku po Piešťanoch a okolí.

Kopček zmrzliny má objem približne 1/30 litra, závisí to však od veľkosti zmrzlinových klieští. Za posledné roky sme si už zvykli na väčšie porcie aj vyššiu cenu. Zmrzlinu v minulosti konzumovali iba kráľovské a šľachtické rodiny.

Pôvod má už v starovekej Číne, Indii a Ríme. Pôvodne to bol ochutený sneh, až neskôr sa zaviedli rôzne receptúry. Začiatkom 20. storočia bol patentovaný zmrzlinový kornútok.

Prehľad cien zmrzliny v slovenských mestách:

Bratislava 0,80 – 1,5 €
Trnava 0,70 – 1,2 €
Piešťany 0,80 €
Košice 0,60 €
Bardejov 0,60 €
Prievidza 0,60 €
Zvolen 0,50 €
Humenné 0,50 €
Čadca 0,50 €
Bánovce nad Bebravou 0,50 €
Trebišov 0,40 €

Text: Rasťo Piovarči Foto/Credit: JC Bonassin