Zmluvu radnice a tenisového klubu dali preskúmať prokurátorovi

Uzavretie nájomnej zmluvy schválili mestskí poslanci dvakrát, primátor ju napriek tomu nepodpísal. Kvôli podozreniu na neoprávnenú štátnu pomoc si vypýtal stanovisko hlavného kontrolóra, ktorý to postúpil na prokuratúru.

Poslanci prelomili veto

Ani rok od začiatku rokovaní a príprav nového zmluvného vzťahu medzi Tenisovým klubom Kúpele Piešťany a radnicou nie je tento problém vyriešený. Poslanci sa ním zaoberali vo februári a uznesenie o uzavretí nájomnej zmluvy odobrili, ale primátor Peter Jančovič využil svoje právo a uznesenie nepodpísal.

Na prelomenie jeho veta je v zastupiteľstve potrebná trojpätinová väčšina. Poslanci v máji zmluvu opätovne schválili napriek argumentom vedenia radnice, že môže ísť o neoprávnenú štátnu pomoc.

„Uznesenie som podpísal, ale nepodpísal som zmluvu. Požiadal som o vyjadrenie hlavného kontrolóra, ktorý to postúpil prokurátorovi. V tejto chvíli nemám právnu istotu ohľadom tejto zmluvy,“ objasnil svoj postoj v polovici júna, po dvojnásobnom súhlase poslancov s novou nájomnou zmluvou, primátor Peter Jančovič.

Neoprávnená štátna pomoc?

Tenisti teraz musia čakať na vyjadrenie prokurátora. Zostávajú v právnej neistote, či ich vzťah so samosprávou aj naďalej upravujú dve doteraz platné zmluvy.

Na základe nich platia Službám mesta Piešťany nájomné, tento rok skoro 5-tisíc eur, ale hradia aj ďalšie náklady, napríklad za odpad a energie, ktoré stoja ročne 25-tisíc eur.

Práve do výšky tejto sumy im má radnica podľa novej zmluvy prispievať na vodu, plyn a elektrinu. Podobe to robí napríklad v prípade zimného štadióna a basketbalovej haly. Nájomné bolo v novej zmluve dohodnuté na symbolické euro.

Podľa radničných právnikov môže ísť o neoprávnenú štátnu pomoc, pretože Tenisový klub Kúpele Piešťany vykonáva hospodársku činnosť. Tá by mala tvoriť iba 20 % celkovej ročnej kapacity prenajatej športovej infraštruktúry, v takom prípade by zmluvný vzťah nepodliehal pravidlám o štátnej pomoci.

Tenisti aj väčšina poslancov majú opačný názor. Klub upozorňuje, že areál vyžaduje vysoké investície, iba výmena toaliet je vyčíslená na 35-tisíc eur. Nemalé peniaze si pýta aj stará hala, kam napriek oprave strechy, ktorú v roku 2018 zaplatila radnica, stále zateká.

„Neviem, ako to máme vykryť, ak sme občianske združenie, ktoré má zabezpečovať verejnoprospešný záujem, aby mohli deti hrať za cenovo prijateľných podmienok tenis,“ povedal na júnovom zastupiteľstve Andrej Bartovic, prezident TK Kúpele Piešťany.

Podľa právneho názoru zástupcov tenisového klubu nemá prokuratúra kompetenciu rozhodnúť o tom, či je nová zmluva v súlade so zákonom. Prokuratúra podľa nich môže preskúmavať „zákonnosť a dodržanie procesného postupu pri schvaľovaní uznesení zastupiteľstva, rovnako zákonnosť uznesení všeobecne záväzných nariadení, ale nemôže preskúmavať zákonnosť zmlúv schválených zastupiteľstvom, nakoľko tie už sú aktom súkromnoprávnym.“

Prestížne turnaje

„Máme sezónu v plnom prúde a terasa aj reštaurácia v areáli sú zatvorené, nakoľko nevieme podľa ktorej zmluvy ideme. Podľa starej totiž môžeme prevádzky prenajať, ale podľa novej už nie,“ dodal A. Bartovic a pripomenul, že v Piešťanoch sa 23. až 26. júla uskutoční jeden z turnajov série Peugeot Tennis Tour 2020 by Fortuna, z ktorého prenos má vysielať RTVS. V druhej polovici augusta bude TK Kúpele Piešťany hostiť Majstrovstvá SR mladšieho a staršieho žiactva, ktoré sa už desaťročia konajú v našom meste.

„Kvalitné šatne, sprchy, toalety a prevádzka občerstvenia v areáli sú základnou podmienkou každej zmluvy pre organizovanie takýchto podujatí. Ak ich nesplníme, tak hrozí, že nám Slovenský tenisový zväz tieto turnaje zoberie, raz a navždy o ne prídeme,“ uzavrel Andrej Bartovic.


Diskusiu, ktorá prebehla na májovom zasadnutí zastupiteľstva si môžte pozrieť tu:

 

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič