Viceprimátorovi ušiel parlament tesne, je prvým náhradníkom

Napriek väčšiemu množstvu preferenčných hlasov, ktoré získali iní kandidáti strany Sme rodina – Boris Kollár, má Michal Hynek stále reálnu šancu dostať sa do parlamentu. Ako 12. v poradí na kandidátke je prvým náhradníkom za túto stranu.

V praxi to znamená, že ak sa niektorí z poslancov tohto subjektu stane ministrom alebo z iného dôvodu odíde z Národnej rady Slovenskej republiky, poslaneckú funkciu získa Michal Hynek.

„V prípade, že by sa to stalo aktuálnym, budem sa tým zaoberať,“ odpovedal dnes viceprimátor na otázku, či sa v prípade získania kresla v národnej rade, vzdá postu viceprimátora a poslanca v piešťanskom zastupiteľstve.

Michal Hynek dostal v sobotných parlamentných voľbách 2 660 prednostných hlasov. Viac krúžkov dali voliči strany Sme rodina Oskarovi Dobrovodskému, Romanovi Šmídovi aj Eve Hudecovej. Ani jeden z nich však viceprimátora nepredbehli.

Platí totiž pravidlo, podľa ktorého musí kandidát získať 3 % z celkového množstva hlasov jeho strany alebo koalície na to, aby mal prednosť pred kandidátmi, ktorí sú na kandidátke vyššie. Viceprimátora teda nikto nepredbehol (článok uverejnený dnes dopoludnia bol na základe týchto informácií opravený).

Potvrdzuje to aj poradie náhradníkov za stranu Sme rodina, ktoré dnes zverejnil Štatistický úrad SR. Michal Hynek je 12. v poradí, zatiaľčo tento politický subjekt bude mať so ziskom 6,61 % všetkých platných hlasov 11 kresiel v parlamente.

Predseda strany Boris Kollár dnes deklaroval podporu pravicovej vláde. Z kontextu vyplynulo, že nemusí byť nutne jej súčasťou. Povolebné rokovania však môžu priniesť v podstate akýkoľvek výsledok.

Ak by sa tento politický subjekt stal súčasťou budúcej vlády a Boris Kollár ministrom, do parlamentu zaňho nastúpi Michal Hynek.

DOPLNENÉ: Súčasný viceprimátor sa prvýkrát dostal do mestského zastupiteľstva ako náhradník. V komunálnych voľbách v roku 2010 kandidoval za stranu Smer-SD vo volebnom obvode č. 3. Kedže primátom sa stal Remo Cicutto, ktorý bol v tom istom obvode zvolený za poslanca, v zastupiteľstve ho nahradil Michal Hynek. Mal vtedy 24 rokov.

Text a foto: Martin Palkovič