Spoznajte partnerské mestá Piešťan

Projekt Partnerské mestá očami fotografov realizovali členovia Piešťanského fotoklubu, aby doma predstavili ľudí a život v mestách, s ktorými majú Piešťany uzatvorené partnerstvo. Navštívili ich šesť a tamojších fotografov pozvali na Park Foto 2017.

Siete s fotografiami, ktoré poznáme z obľúbenej výstavy v mestskom parku, viseli vďaka členom Piešťanského fotoklubu v mestách Eilat, Ustroň, Poděbrady, Luhačovice, Heinola a Hajdúnánás.

„U nás ľudia nemajú povedomie o tom, že máme nejaké sesterské mestá. Prekvapilo nás, že Piešťany všade poznali,“ hovorí predseda Piešťanského fotoklubu Juraj Mráz a dodáva: „V Hajdúnánási nám zástupca primátora povedal, že všade kam prídeme, máme povedať Piešťany. To nám otváralo dvere, pretože každý tam Piešťany poznal. V Heinole o nás napísali v miestnych novinách a tiež hneď každý vedel, kto sme.“

Piešťanci cestovali do každého mesta so sieťami, aby tam spravili malé Park Foto. Myšlienka mala všade veľký úspech. Fotografov, s ktorými sa zoznámili, pozvali na jeseň do Piešťan, aby na výstave fotografií v parku ukázali, ako vidia naše mesto oni.

Foto: Martin Ričány

Zábery členov Piešťanského fotoklubu z partnerských miest prezentuje výstava v Kursalone, ktorá je verejnosti prístupná do 2. júla. Zahájili ju počas Otvorenia letnej kúpeľnej sezóny a na vernisáži okrem primátora Piešťan Miloša Tamajku nechýbal ani primátor mesta Poděbrady Ladislav Langr a zástupca prímátora mesta Hajdúnánás Laszlo Juhász Endre s ďalšími spolupracovníkmi.

„Snažili sme sa ukázať ľudí aj architektúru, aby Piešťanci mali predstavu, ako to v týchto mestách vyzerá, zároveň možno ako pozvánku na zaujímavé podujatia napr. v Hajdúnánási svetové stretnutie Hajdúchov s ukážkami historických bojov a v Ustroni dožinkový sprievod,“  uzatvára Juraj Mráz.

Viac fotografií je uverejnených na piestany-partners.sk.

Text: Martin Palkovič Titulná foto: Richard Fabián

Poděbrady – Foto: Štefan Kučkovský

Heinola – Foto: Martin Ondko

Ustroň – Foto: Martin Ondko

Luhačovice – Foto: Juraj Mráz

Hajdúnánáš – Foto: Martin Ondko