Slovensko zatvorí väčšinu obchodov, v reštauráciách bude len výdaj

Najbližšie dva týždne nebude otvorená väčšina maloobchodných prevádzok. Zákaz sa netýka potravín, lekární, drogérií, čerpacích staníc, pôšt, bánk, telekomunikačných operátorov, ale napríklad ani obchodov s krmivom pre zvieratá.

Nové opatrenia, ktoré majú predísť šíreniu nového koronavírusu, oznámil dnes večer premiér Peter Pellegrini. Informoval tiež, že na Slovensku je aktuálne 61 potvrdených prípadov. V nedeľu 15. marca ich pribudlo 17.

Trnava podľa jeho slov hlási jeden prípad, muž má cestovateľskú anamnézu. Ďalšie nové prípady sú v Trenčianskom kraj, aj v okrese Nové Mesto nad Váhom. V okrese Piešťany doteraz koronavírus potvrdený nebol.

Štát neuzatvára stravovacie zariadenia, ale strava bude poskytovaná iba formou výdaja, bez toho, aby zákazníci vstupovali do priestorov reštaurácií alebo bufetov. „Nechceme nikomu obmedziť stravovanie, ale z reštaurácií sa nesmú stať miesta, na stretávanie ľudí,“ vysvetlil premiér. Zákazy sa podľa neho týkajú iba kamenných predajní, nie internetových obchodov.

Ústredný krízový štáb bude v pondelok rozhodovať aj o tom, či štát prikáže ľuďom, aby využívali hromadnú dopravu len s rúškom. Vstup do  obchodov a iných prevádzok by mohol byť rovnako dovolený iba osobám, ktoré si takýmto spôsobom chránia ústa a nos.

Text a foto: Martin Palkovič