Ružový mlyn premenili na byty a obchodné priestory

Stavba, ktorú si z diaľky všimne skoro každý, kto prichádza do Piešťan, zmenila svoj účel. Kedysi tam vyrábali legendárny BB puding, onedlho z nej bude obytná budova.

Ružový mlyn v roku 2013 vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku. Vzácne stroje, ktoré boli jeho neodmysliteľnou súčasťou, sú však nenávratne zničené. Priestory pred rokmi vypratali a začala výstavba bytového komplexu, ktorý je teraz takmer hotový.

Vzniklo 73 bytov, z ktorých niektoré sú už rezervované, na prízemí majú byť obchodné priestory. Kedysi priemyselný areál zaplní 143 parkovacích miest.

Z pôvodnej stavby zostali podľa vyjadrenia autora projektu architekta Mateja Otrísala zachované najmä obvodové múry: „Čo sa týka vnútra, z dvoch častí nižšej budovy zostali len fragmenty stropov. Vo vysokej časti objektu sme zachovali pôvodné nosné stĺpy i nosné steny. V obchodných priestoroch na prízemí sú zachované aj pôvodné okná.“

Za projektom stojí spoločnosť Ružový mlyn s.r.o., ktorá patrí pod švajčiarsku skupinu Volare group AG. Tá vlastní vyše 40 nehnuteľností vo Švajčiarsku, Nemecku, Slovensku, Rumunsku a Albánsku.

Ružový mlyn nechal na konci 1. svetovej vojny postaviť nájomca piešťanských kúpeľov Ľudovít Winter. V neľahkých časoch chcel zabezpečiť potraviny pre obyvateľov i množstvo vojakov, ktorí sa v Piešťanoch liečili. Na výstavbe pôvodne secesnej budovy pracovali vojnoví zajatci.

Mlyn dostal meno Rózsi, po dcére najstaršieho z bratov Winterovcov Františka (Ferencza). Keď ako 32-ročný zomrel, s jeho manželkou Leonou sa oženil mladší brat Ľudovít. Potomkovia Rózsi Veresovej žijú v Piešťanoch dodnes.

Zatiaľčo kúpele mali Winterovci iba v nájme, Ružový mlyn bol ich majetkom. Aj preto sa po návrate z koncentračného tábora rozhodol Ľudovít Winter rozbehnúť nové podnikanie práve v oblasti potravinárstva.

Pustil sa do výroby detskej výživy Panvita. Išlo o produkt, ktorý v povojnovom Československu veľmi chýbal, jeho podnikateľský nápad bol preto aj tentoraz veľmi úspešný. Nasledovala výroba legendárneho BB pudingu, ale v roku 1948 prišiel komunistický prevrat a totalitný režim firmu zoštátnil. Ružový mlyn fungoval do roku 2002, potom začal chátrať.

Vodojem, ktorý je dodnes dominantou tejto pamiatkovo chránenej stavby, bol prvým nesakrálnym vežovým objektom v Piešťanoch a dodnes je to najvyšší bod na území mesta.

Text a foto: Martin Palkovič