Predstavili projekt akvaparku pri poliklinike

Najskorší možný termín výstavby je rok 2016, realizácia bude trvať najmenej dvanásť mesiacov. Podmienkou je povolenie na čerpanie termálnej vody. Investor chce spolupracovať s kúpeľmi.

Český miliardár Zdeněk Zemek dnes na tlačovej konferencii predstavil zámer postaviť v Piešťanoch akvapark. Cez svoju firmu vlastní pri poliklinike pozemky s rozlohou asi 7 hektárov a v rámci nich aj vrt na termálnu vodu, ktorého výdatnosť je 11,5 l/s. Tá je podobná, ako čerpajú Slovenské liečebné kúpele Piešťany (SLKP), konkurovať im však nechce.

„Máme zámer v tejto lokalite vybudovať termálne kúpalisko s celoročnou prevádzkou,“ vysvetlil investor. V druhej fáze počíta s ubytovacími kapacitami v počte asi 150 lôžok. „V treťom kroku chceme riešiť aj otázku prechodu z wellness programu na kúpeľný, liečebný program.“

Realizácia však začne až v prípade úspechu celého legislatívneho procesu vrátane získania povolenia na čerpanie termálnej vody.

Podľa primátora Miloša Tamajku má projekt plnú podporu samosprávy. Preto rokoval s ministrom zdravotníctva o pozastavení prípravy vyhlášky, ktorá mala čerpanie termálnej vody v Piešťanoch výrazne obmedziť.

Jej neopodstatnenosť potvrdil geológ Miroslav Kráľ, ktorý pripravoval aj vrt pri poliklinike. „Vypracoval som pre primátora analýzu, kde som si pozrel všetky podobné vyhlášky na Slovensku. Takéto reštriktívne opatrenia majú iba kúpele Bojnice.“

Vrt má hĺbku 1 200 metrov, výdatnosť do 11,5 l/s, s teplotou vody 72 až 74 °C. Chemické analýzy potvrdili, že ide o vodu s rovnakým obsahom sírovodíka ako na Kúpeľnom ostrove. Aktuálne prebieha proces na legalizáciu odberu.

„Všetko záleží od toho, ako sa dohodnú podmienky realizácie doplňujúcich meraní s kúpeľmi,“ dodal Miroslav Kráľ. Hneď potom môže investor žiadať o príslušné povolenia a získať ich už koncom tohto roka.

Preto sa chce Zdeněk Zemek čoskoro stretnúť so zástupcami SLKP. Podľa neho nejde o konkurenčný projekt. S majiteľmi tunajších kúpeľov spolupracuje v meste Mariánske Lázně, kde jeho firme prístup k termálnej vode poskytujú. „Preto si myslím, že môžeme spolupracovať aj tu. Nebudem budovať nič, čo by mohlo kapacitne prerásť kúpele.“

Povedal tiež, že s bývalým vedením SLKP už hovoril a dostal ponuku na odkúpenie hotela Slovan.

Predbežné náklady na realizáciu prvej etapy zámeru odhadol na 10 mil. eur. Vzniknúť majú desiatky pracovných miest. Termálnu vodu budú v akvaparku využívať predovšetkým na ohrev pomocou výmenníkov.

Primátor Miloša Tamajka pripomenul, že výstavbu tohto kúpaliska nemôže ohroziť projekt južného obchvatu Piešťan, ktorý má viesť blízko polikliniky.


Zdeněk Zemek podniká prostredníctvom svojho holdingu Z-Group spolu so svojimi synmi v oblasti autobusovej dopravy, hutníckeho priemyslu a cestovného ruchu. Žije v Uherském Hradišti. V roku 1994 kúpil železiarne Veselí, dnes je jeho Steel holding jednou z najväčších oceliarskych firiem v Českej republike. Kúpeľníctvu sa venuje v Luhačoviciach, Velkých Losinách aj Mariánskych Lázňach.


Takto by mal akvapark vyzerať (poliklinika v hornej časti)

Takto by mal akvapark vyzerať (poliklinika v hornej časti)

Miloš Tamajka a Zdeněk Zemek (vpravo)

Miloš Tamajka a Zdeněk Zemek (vpravo)

Text a foto: Martin Palkovič