Polstoročia skrytá 28-tonová plastika od Alexandra Trizuljaka je na svojom mieste, čoskoro ju slávnostne odhalia

Plastiku s názvom Pocta IX. symfónii Ludwiga van Beethovena od známeho slovenského sochára presunuli do parku na Kúpeľnom ostrove. Za prítomnosti rodiny Trizuljakovcov ju slávnostne odhalia v piatok 30. júla 2021.

Sedem metrov vysoké dielo, vytvarované plameňom z bramy (železného ingotu), bolo vystavené na podujatí Socha piešťanských parkov v roku 1970 pred hotelom Thermia Palace. Aj keď viaceré diela z tohto podujatia vo verejnom priestore Piešťan ostali, modernistická socha Trizuljaka, ktorý sa medzitým stal pre režim nepohodlným, musela zmiznúť. „Sochu niekto vtedy aj so základom uložil v technických priestoroch kúpeľov za mŕtvym ramenom, čím ju zachránil,“ hovorí syn sochára Klement Trizuljak.

Dielo bolo znovuobjavené pri mapovaní sochárskych diel v rámci projektu Sochy Piešťan: Mesto ako galéria a publikované v rovnomennej knihe, ktorú v minulom roku vydalo združenie Čierne diery.

Po päťdesiatich rokoch sa dielo znova ocitne na očiach verejnosti. Nové umiestnenie plastiky vybrali organizátori v spolupráci s Kúpeľmi Piešťany a Krajským pamiatkovým úradom na osi hotela Balnea Esplanade, na zelenej ploche neďaleko vstupu do kúpaliska Eva.

Monumentálne dielo presunula na nové miesto po častiach piešťanská firma Raving ťažkotonážnou technikou. V rámci presunu dôjde aj k čisteniu a ošetreniu diela pôvodným čiernym náterom.

Slávnostné privítanie plastiky na novom mieste sa uskutoční za účasti rodiny Trizuljakovcov v piatok 30. júla 2021 o 17:00 h. „V slovenskom kontexte, kde sa sochy z verejného priestoru skôr strácajú, ide o výnimočný počin,“ komentuje návrat sochy do kúpeľného parku zástupca rodiny sochára Klement Trizuljak.

Presun sa realizuje v rámci projektu Mesto ako galéria. Ďalšou aktivitou bude osadenie ôsmich diel Alexandra Trizuljaka v mestskom parku, ktoré získa mesto Piešťany na dlhodobú zápožičku.

„Umiestnenie Trizuljakovych sôch bude symbolické. Presne pred šesťdesiatimi rokmi sa v Piešťanoch uskutočnila prvá výstava umenia v exteriéri, ktorú v spolupráci s architektom Ľubomírom Mrňom usporiadal práve Alexander Trizuljak,“ hovorí Linda Blahová z Mestského kultúrneho strediska Piešťany. Na výstavu neskôr nadviazala tradícia podujatia Socha piešťanských parkov.

„Tento rok v máji sme oslávili storočnicu narodenia nášho otca, preto sa tešíme tejto aktivite,“ hovorí syn sochára Alexander Trizuljak mladší.

Projekt je realizovaný s finančnou podporou oblastnej organizácie cestovného ruchu Rezort Piešťany a Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky. Na projekte znovu osadenia spolupracovali kúpele Piešťany a občianske združenie Čierne diery.

Text: Tlačová správa – Rezort Piešťany