Polícia: Informácie o únosoch detí sú vymyslené

Slovenským internetom sa opäť šíria nepravdivé informácie o únosoch detí. Podľa polície ide o poplašné správy.

V minulosti sa objavilo niekoľko prípadov, keď maloleté osoby povedali svojim rodičom o osobách, ktoré ich mali volať do vnútra vozidla, ale nikdy sa hrozba ani len pokusov o únos nepotvrdila.

Takýto prípad zaznamenali v roku 2016 aj piešťanskí policajti. Cez internet sa šírili nepotvrdené informácie, že neznámi muži v obciach Trebatice a Veselé chceli vlákať deti do bielej dodávky.

„Polícia k prípadu pristupovala a stále pristupuje maximálne seriózne a žiaden z podnetov, ktorý sme dostali alebo získali iniciatívnym operatívnym konaním, nebol podcenený,“ uviedla vtedy hovorkyňa polície Martina Kredatusová.

Dnes policajti zverejnili na Facebooku upozornenie, že podobné informácie sa slovenským internetom šíria opäť: „Policajný zbor v uplynulom období eviduje zvýšený nárast šírenia hoaxu o únosoch maloletých osôb na Slovensku. Jeho šírenie dosiahlo neúnosnú mieru. Tisícky občanov ho zdieľajú na sociálnych sieťach, vo vysokom množstve ho odosielajú Policajnému zboru a v niektorých prípadoch sa hádajú s príslušníkmi Policajného zboru o jeho pravdivosti.“

K únosom maloletých a mladistvých osôb na území Slovenskej republiky podľa polície nedochádza. Najčastejšími dôvodmi ich nezvestnosti sú úteky z domu, úteky so starším partnerom a takzvané rodičovské únosy.

„Pripomíname, že šírenie poplašnej správy je trestným činom, za ktorý je možné uložiť trest až na dva roky, pripadne za istých podmienok až na osem rokov,“ varovala Polícia SR na svojom Facebooku.

Text a foto: Martin Palkovič