Piešťany majú problém, Centroom sa môže zrútiť

Polyfunkčný dom na Nitrianskej ulici musia ešte dnes ľudia opustiť. Povedali to zástupcovia mestského úradu na mimoriadnej tlačovej konferencii.

ecobolle3

Polyfunkčný dom môže padnúť kedykoľvek

Statický posudok, ktorý si dal vypracovať správca budovy skupina BK, hovorí o možnom reťazovom zrútení, bez akýchkoľvek varovných signálov. „Je to veľmi nebezpečná záleziťosť. Nedá sa stanoviť, či sa budova zrúti za hodinu, za minútu alebo za pol roka,“ povedal Ivan Pauer, ktorý je poverený vedením Oddelenia stavebných služieb a rozvoja mesta.

Na základe obhliadky budovy vyhodnotil, že stav je vážny. Dochádza až k 200 percentnému zaťaženiu stavebných prvkov.

Radnica teraz musí hľadať náhradné ubytovanie pre asi 50 ľudí, pretože sú ohrozené ich životy a zdravie. Odísť by mali okamžite.

„Nemôžeme si dovoliť, aby vyhasli životy alebo bolo ohrozené zdravie obyvateľov. Preto musí ihneď prísť k vyprataniu budovy. Obyvatelia dostali informáciu, že sa nemajú v budove zdržiavať,“ pokračoval Miloš Tamajka.

Mesto podľa jeho slov hľadá možnosti náhradného ubytovania. Podľa predbežných informácií má ísť o asi 50 osôb. Radnica ich skúsi ubytovať v hoteloch alebo penziónoch na území mesta. Taktiež dostanú ponuku uložiť svoj majetok do strážených priestorov v areáli Služieb mesta Piešťany. Môžu získať aj právnu pomoc. „Je to stav, ktorý musím ihneď riešiť.“

Viceprimátor Michal Hynek informoval, že vznikol krízový tím, ktorý je zložený zo zástupcov štátnej aj mestskej polície, hasičov a mestských úradníkov.

Budova má trhliny

Podľa Ivana Pauera sú v budove viaceré praskliny, ktoré už na prvý pohľad naznačujú zlý stav celého objektu. Obyvatelia ich doteraz nepovažovali za nebezpečné. „Všetci mali pochybnosti, ale nikto z nás nemá také znalosti, aby to mohol posúdiť,“ povedal zástupca majiteľov a nájomníkov bytov Miroslav Nevolný. Aktuálne ide podľa neho o to, aby všetci opustili budovu. „Nebudeme hľadieť na nejaké majetkové hodnoty, ide o stav núdze.“

Prijatie odborného statického posudku od správcu budovy potvrdil aj Igor Košík, vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu Piešťany. Štátna správa má podľa jeho slov v tomto prípade obmedzené kompetencie. Pomôže v prípade, ak by si mesto nevedelo poradiť s hľadaním náhradného ubytovania pre obyvateľov budovy.

Podľa statického posudku vznikli chyby už v projekte, zlyhať mohol aj stavebný dozor. Statik polyfunkčnej budovy Centroom mal v minulosti problémy aj s ďalšími stavbami. Polícia voči nemu vzniesla obvinenie, ktoré podľa medializovaných informácií doteraz nebolo stiahnuté.

„V žiadnom prípade nechcem zľahčovať situáciu. Ak je naozaj taká závažná, budeme sa k nej tak stavať a navrhneme riešenia,“ uviedla Zuzana Kolembusová zo spoločnosti Centroom.

„Náš zmluvný partner nie je statik, ale projekčná kancelária. Budeme kontaktovať projekčnú kanceláriu, ktorá zodpovedá za spracovanie diela ako celku. To, že bohužiaľ tento statik pre ňu pracoval v danom čase, sme nevedeli ovplyvniť,“ doplnil Tibor Šranko, zástupca investora projektu Iuris Group a. s.

Aupark je podľa kompetentných bezpečný

Centroom si Piešťanci často spájajú so susedným Auparkom. Budovy stavali približne v rovnakom období a na prvý pohľad tvoria jeden celok. Oba projekty vznikli v kancelárii Jančina architekti, ale statika nemajú podľa dostupných informácií spoločného.

„Nákupné centrum Aupark Piešťany je po statickej stránke v poriadku a je to samostatný projekt, ktorý so spomínanou susednou stavbou nemá nič spoločné,“ uviedla pre portál zpiestan.sk Želmíra Zelenayová zo spoločnosti HB Reavis. Jej slová potvrdil aj Ivan Pauer, podľa ktorého ide o dve rozdielne budovy.

Primátor Miloš Tamajka vyjadril obavu, že bude musieť byť zatvorený aj prístup na parkovisko Auparku, ktorý vedie okolo budovy Centroom. So zástupcami Auparku by sa mal stretnúť ešte dnes.

S najväčšou pravdepodobnosťou bude nasledovať sanácia budovy, na ktorú je nutné vypracovať ďalší projekt. Celý proces môže trvať aj niekoľko mesiacov.

Vo štvrtok 8. októbra 2015 stálo pred budovou Centroom vozidlo mestskej polície s pripravenými zátrasami

Vo štvrtok 8. októbra 2015 o 15.05 h stálo pred budovou Centroom vozidlo mestskej polície s pripravenými zátarasami

Po 16.00 h boli už prevádzky na prízemí zatvorené, chodci majú prechod okolo budovy zakázaný

Po 16.00 h boli už prevádzky na prízemí zatvorené, chodci majú prechod okolo budovy zakázaný

Po 20.00 h sa v niektorých bytoch ešte svietilo

Po 20.00 h sa v niektorých bytoch ešte svietilo

Text a foto: Martin Palkovič

Inzercia