Aktuality.sk: Statik budovy Centroom je podľa súdu vinný

Okresný súd uznal statika Jána T. za vinného z prečinu všeobecného ohrozenia v súvislosti so zlým stavom polyfunkčnej budovy Centroom v Piešťanoch. Informoval o tom portál Aktuality.sk. Rozsudok nie je právoplatný, obe strany sa odvolali.

Statikovi Jánovi T. hrozí väzenie v súvislosti s kauzou bytovky Centroom, ktorú začiatkom októbra 2015 evakuovali. Mesto vtedy muselo hľadať náhradné ubytovanie pre desiatky ľudí. K rozhodnutiu o evakuácii došlo na základe statického posudku, ktorý hovoril o možnom reťazovom zrútení budovy bez akýchkoľvek varovných signálov.

Po vyše piatich rokoch súd rozhodol, že vinný je statik Ján T. Hovorkyňa Krajského súdu v Trnave Jana Kondákorová pre Aktuality.sk uviedla, že Okresný súd Piešťany vyhlásil rozsudok 12. novembra 2020 a uznal obžalovaného za vinného z prečinu všeobecného ohrozenia. Krajský súd v Trnave bude rozhodovať o odvolaniach, ktoré podali obe strany.

Po evakuácii budovy stavebný úrad nariadil vykonanie neodkladných zabezpečovacích sanačných prác. Rekonštrukcia trvala viac než päť mesiacov a stála vyše 800-tisíc eur. Náklady museli uhradiť pomocou úveru vlastníci bytov, ktorí predtým budovu narýchlo opustili.

Ich zástupca Miroslav Nevolný v júli 2016 pre zpiešťan.sk povedal: „Na jednej strane je to šťastie, že sa vraciame do svojho domova, ale na druhej strane je smutné, že sme si museli brať úver na 25 rokov a každý má ďalšie bremeno na pleciach, ktoré musí znášať.“

Text: Martin Palkovič Foto: archív