Ozdravný plán letiska počíta s pomocou mesta vo výške 715-tisíc eur

Pred vstupom strategického investora do Letiska Piešťany chcú kraj a mesto túto spoločnosť oddlžiť. Aktuálne majú troch záujemcov, vyberať budú po vzájomnej dohode. Finančnú pomoc vo výške 715-tisíc eur musia schváliť mestskí poslanci.

Župa a mesto sa po rokoch zhodujú

Dlh na dani z nehnuteľnosti voči Piešťanom, pôžička od Trnavského samosprávneho kraja a nevyplatené odmeny bývalému vedeniu. To sú tri najväčšie záväzky spoločnosti Letisko Piešťany. Dva z nich chcú samosprávy riešiť navýšením základného imania. Voči súkromnými veriteľom, z ktorých niektorí podľa župana Jozefa Vikupiča dostali zlaté padáky, môžu podať žaloby.

„Nateraz je zhoda v predstavách o záchrannom pláne medzi župou a mestom,“ povedal po včerajšom rokovaní s piešťanskými poslancami Jozef Viskupič. Na ich definitívny rozhodnutie bude čakať do 8. februára, kedy sa uskutoční mestské zastupiteľstvo.

Letisko má aktuálne voči mestu dlh 715-tisíc eur, ktorý by malo uhradiť v niekoľkých splátkach. Radnica potom každú z nich vloží do základného imania, čím získa väčší podiel v tejto akciovej spoločnosti a zároveň ju pomôže oddlžiť.

Podobne má po súhlase krajských poslancov postupovať aj Trnavský samosprávny kraj so svojou pohľadávkou vo výške 400-tisíc eur.

Zlaté padáky

„Mám obrovský problém s časťou dlhovej služby, ktorá vznikla zlým, neodborným, hlúpym a neférovým riadením. Pretože neexistuje porovnateľný scenár v žiadnom inom medzinárodnom letisku na Slovensku, aby predstavenstvo a dozorná rada tvorili takmer 600-tisícovú sumu, pretože si nevyplácali odmeny,“ pokračoval Jozef Viskupič.

Podľa jeho slov sú v hre aj žaloby, ktoré by letisko ochránili pred týmito veriteľmi. „Nie som trestný právnik, ale prepustiť sa, udeliť si osemmesačný zlatý padák a znova sa zamestnať, kvalifikujem ako jednu z možných skutkových podstát,“ dodal nový župan.

Investora chcú vyberať spolu

Situácia okolo letiska sa začína zlepšovať aj podľa šéfa poslaneckého klubu Spoločne pre Piešťany Tomáša Hudcoviča: „Ak sa na to pozrieme z dlhodobého horizontu, vnímam to (navýšenie základného imania, pozn. red.) ako pozitívny krok. Naprieč celý spektrom zastupiteľstva panovala zhoda, takže predkladám, že zhoda bude panovať aj v rámci nášho klubu.“

O letisko majú aktuálne záujem traja potenciálni investori, jedným z nich je aj spoločnosť z Veľkej Británie. Tento zámer si boli akcionári osobne overiť.

Neďaleko, v katastri obce Horná Streda, vlastní 20-hektárový pozemok spoločnosť Porsche Werkzeugbau. Mohol by tam vyrásť závod na komponenty pre elektromobily, ktorý by využíval služby leteckej dopravy.

„Investori sa vyjadrili, že chcú prísť. My, akcionári, sa musím dohodnúť za akých podmienok a kto to bude,“ povedal primátor Miloš Tamajka. Oddlženie je podľa neho jedným z krokov k záchrane letiska.

Pomoc prisľúbil aj štát a to prostredníctvom dotácie od ministerstva dopravy vo výške 220-tisíc eur.

Text a foto: Martin Palkovič