Očkovanie: Pfizer a Moderna už od 35 rokov, možnosť vybrať si vakcínu príde čoskoro

Ministerstvo zdravotníctva pozastavilo očkovanie prvou dávkou vakcíny od spoločnosti AstraZeneca a znížilo vekovú hranicu na očkovanie vakcínami od konzorcia Pfizer/BioNTech a od firmy Moderna na 35 rokov.

„Ak ste boli zaočkovaní prvou dávkou vakcíny AstraZeneca, príde vám termín aj na druhú dávku. Po druhej dávke bývajú výrazne miernejšie vedľajšie účinky,“ oznámil rezort zdravotníctva na Facebooku s odvolaním na informácie, ktoré na dnešnej tlačovej konferencii poskytol médiám minister Vladimír Lengvarský.

Pozastavenie očkovania prvou dávkou vakcíny od AstraZeneca súviselo podľa jeho slov aj s úmrtím 47-ročnej ženy, ktoré sa stále prešetruje. Hlavným dôvodom pozastavenia je však to, že Slovensko má aktuálne málo vakcín od tejto spoločnosti.

„S AstrouZenecou naďalej rátame v očkovacej schéme, ale pripravujeme možnosť voľného výberu vakcíny, vrátane neregistrovaných vakcín, zhruba od 1. júna,“ informovalo ďalej ministerstvo. Medzi neregistrované vakcíny patrí Sputnik V.

Dovtedy každý, kto je objednaný na prvú dávku vakcíny od AstraZeneca, dostane očkovaciu látku s názvom Comirnaty od konzorcia Pfizer/BioNTech.

Text: Martin Palkovič Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva SR

Foto: TTSK