Letisko získa od župy dotáciu 200-tisíc eur

Najväčší akcionár letiskovej spoločnosti bude aj tento rok financovať jej prevádzkové náklady z verejných zdrojov. Letisko Piešťany medziročne zdvojnásobilo svoje tržby, napriek tomu je stále v strate.

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) zverejnil zmluvu o poskytnutí dotácie vo výške 200-tisíc eur pre spoločnosť Letisko Piešťany. Vyplácaná môže byť po častiach a jej účelom je udržanie a rozvoj prevádzkyschopnosti medzinárodného letiska.

Za TTSK zmluvu podpísal župan Jozef Viskupič, podľa ktorého „je hlavným zámerom letisko oddlžiť a priviesť ho do najlepšej možnej finančnej kondície.“

Aj vďaka charterovým letom do Turecka a Egypta sa tržby spoločnosti, v ktorej sú menšinovými akcionármi mesto aj štát, medziročne zdvojnásobili na vyše 553-tisíc eur.

„Konsolidovaný výsledok bola strata 303-tisíc eur, ale z toho 225-tisíc boli účtovné operácie, tzv. odpisy. Ak si pozrieme prevádzkovú stratu, už je to za minulý rok len približne 77-tisíc eur,“ povedal pre zpiešťan.sk Jozef Viskupič.

Dodal, že ak by nenastala mimoriadna situácia v súvislosti s pandémiou ochorenia Covid-19, v tomto roku by sa piešťanské letisko dostalo do čiernych čísel a nevytváralo by stratu.

V roku 2019 bola otvorená nová príletová hala s vyššou kapacitou a počas letnej sezóny fungovali charterové spoje pre slovenských dovolenkárov do egyptskej Hurgady a tureckej Antálye.

Počas tohto leta malo letisko slúžiť aj na prepravu klientov Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany z Izraela. Tento zámer bol kvôli pandémii presunutý na budúci rok.

„Ak sa uvoľnia letové trasy aj do destinácií, kam sa lieta z Piešťan, každý jeden charterový let môže byť okamžite zrealizovaný,“ objasnil aktuálnu situáciu župan J. Viskupič.

TTSK je podľa jeho slov v kontakte s ministerstvom dopravy a očakáva finančnú pomoc pre leteckú infraštruktúru s medzinárodným významom.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič