Kursalon opäť žije!

Obavy z toho, že Kursalon schátra podobne ako neďaleký hotel Slovan, sa nenaplnili. Do budovy, ktorú nechali Winterovci postaviť pred 125 rokmi, sa dnes popoludní vrátil charakteristický ruch. Hrala hudba, terasa bola plná ľudí. Množstvo bicyklov naznačovalo, že na slávnostné otvorenie prišli najmä Piešťanci.

Približne rok po odchode predchádzajúceho nájomcu sa Slovenské liečebné kúpele Piešťany (SLKP), ktoré Kursalon vlastnia, dohodli s prevádzkovateľmi klubu ŽiWell a neskôr aj s Jarmilou Stanekovou z občianskeho združenia Apolin. Začali nevyhnutné opravy vnútorných priestorov. Mnohým sa zdalo, že trvajú príliš dlho, ale každý kto v piatok 31. mája prišiel na otvorenie, uznal, že čakať sa oplatilo.

Až do konca roka 2017 bol Kursalon plný rôznych kultúrnych podujatí a inak to nebude ani po novom. ŽiWell plánuje organizovať koncerty, výstavy aj tvorivé dielne pre deti a Apolin chce zaujať ľudí všetkých generácií, a to besedami, tanečnými kurzami aj špeciálnym premietaním pre rodičov s deťmi.

„Strednú časť – veľkú stálu naďalej prevádzkujú Slovenské liečebné kúpele Piešťany. Budeme ju ponúkať na svadby, plesy a stužkové,“ vysvetlila Marcela Klejchová, vedúca oddelenia nájmov SLKP. V budove Kúpeľnej dvorany už od svojho vzniku sídli Balneologické múzeum Imricha Wintera, ktorému budúci rok končí nájomná zmluva. „Čakajú nás ešte rokovania, ale s tým, že múzeum zostane na svojom mieste určite počítame, bolo to želanie pána Wintera,“ dodala M. Klejchová.

Život sa do Kursalonu vrátil aj vďaka podpore Piešťancov. ŽiWell usporiadal crowdundingovú kampaň, v ktorej sa vyzbieralo 4 375 eur a Apolin chce na tento úspech prostredníctvom portálu startlab.sk nadviazať. Pomôžu aj peniaze z participatívneho rozpočtu Trnavského samosprávneho kraja.

Text a foto: Martin Palkovič