Kosačka aj trávnik potrebujú to správne zazimovanie, kedy prestať s kosením?

Ukončiť kosenie trávnika v správny čas je zásadným faktorom pre to, aby si dokázal v zime oddýchnuť a nabrať sily pred zdravým novým rastom na začiatku jari. Ak vstúpi do kľudovej fázy, kosenie bude pre neho škodlivé.

Trávnik aj kosačka potrebujú oddýchnuť

Už vyššie spomenutá kľudová fáza je hlavným znakom toho, že s kosením treba prestať. Najpochopiteľnejším ukazovateľom sa zdá byť teplota vzduchu. Trávnik začína „zaspávať“ pri poklese teploty pod 10 stupňov Celzia, čiže niekedy na prelome októbra až novembra podľa lokality. To však neznamená, že na ňom viac už nemôžeme pracovať. Nasledujú úkony ako pozbieranie lístia a ihličia či iných nečistôt, aby sa rozkladajúca organická hmota nepostarala o jeho ničenie v období vegetačného kľudu. Kosačka síce bude tiež odpočívať, no také hrable budú v permanencii. Ak však chcete udržať trávnik v dobrom stave aj dlhšie počas zimy, prestaňte s kosením hneď po prvých mrazoch.

Ako sa pred zimou postarať o kosačku?

Pozor si dávajte na to, aby si dokázala správne oddýchnuť aj vaša kosačka. Na konci sezóny dbajte na jej údržbu, čo bude mať veľký vplyv na jej udržanie v dobrom funkčnom stave. Postarajte sa o výmenu oleja, zapaľovacích sviečok či vzduchových filtrov. Špinavému podvozku doprajte trochu mazacieho tuku alebo oleja. Zásadným krokom je vyprázdnenie palivovej nádrže, odporúča sa aj odobrať nože, ktoré radšej nabrúste. Pre maximálnu bezpečnosť skladujte benzín či iné horľaviny v garáži alebo kôlni. Na tieto účely sa predávajú aj vhodné a schválené nádoby. Mali by disponovať dostatočným objemom a byť v správnej vzdialenosti od akéhokoľvek zdroja vznietenia. Pozor aj na to, že chlad môže znehodnotiť propán, horľaviny skladujte v dobre vetranom priestore. Ak badáte na mechanizme určité poruchy alebo potrebu výmeny rôznych komponentov, navštívte e-shop Madmat.sk, kde nájdete všetko potrebné.

(Reklamný článok)

Zdroj obrázku: Ozgur Coskun / Shutterstock.com