Kolonádový most bude po rekonštrukcii opäť Sklený

Spoza sochy Barlolámača vo štvrtok zmizla biela stena. Nahradí ju sklo a Kolonádový most dostane vzdušnejší vzhľad. Presne tak, ako to chcel jeho autor architekt Emil Belluš.

Po rok a pol trvajúcej rekonštrukcii bude mať najlepšia ukážka slovenskej funkcionalistickej architektúry vzdušnejší vzhľad. Pôvodný pitný pavilón za sochou Barlolámača bude celý presklený. Práve číre sklo bolo hlavným dizajnovým prvkom pôvodného návrhu architekta Emila Belluša. Kolonádovému mostu dodávalo charakteristickú ľahkosť. Aj vďaka tomu ľudia prezývali túto stavbu Sklený most.

Autorom projektu, podľa ktorého most opravujú, je piešťanský architekt Bohuslav Pernecký. Podľa jeho slov bude priestor za Barlolámačom „očistený od všetkých dodatočných nevhodných nánosov (medzistrop, priečky, zablendované okná, dikoplastové nátery a pod.) tak, aby opäť vytvoril tú konštrukčnú čistotu a krištáľovú priehľadnosť, ktorá mostu priniesla aj názov Sklený most.“

Rekonštrukcia Kolonádového mosta mala pôvodne trvať do polovice septembra. Termín však posunuli na koniec októbra. Vybavenie vnútorných priestorov, kde má vzniknúť galéria a informačné centru, rieši radnica samostatne. Otvoria ich najskôr začiatkom budúceho roka.

Pri príležitosti Dní európskeho kultúrneho dedičstva sa 21. septembra o 18.00 uskutoční v mestskej knižnici diskusia o minulosti, súčasnosti a budúcnosti mosta s Bohuslavom Perneckým, riaditeľom Balneologického múzea Imricha Wintera Vladimírom Krupom a vedením radnice.

Socha Barlolámača krátko pred odstránením steny, ktorá je za ním.

Text a foto: Martin Palkovič