Covid-19: Celoplošné testovanie má byť dobrovoľné

Minister zdravotníctva vyzval lekárov a sestry, aby pomohli pri celoplošnom testovaní. Štát ich bude potrebovať až 20-tisíc. Testovanie bude s veľkou pravdepodobnosťou dobrovoľné, ale ľudia bez testu budú musieť zostať v domácej izolácii.

Armáda má pripravený postupy, ktoré aktuálne konzultuje so samosprávami. Práve v ich priestoroch má prebiehať celoplošné testovanie na ochorenie covid-19. Pôjde najmä o školy a iné verejné budovy, podobne ako pri voľbách.

„Po príchode občana na miesto testovania bude ako prvá spracovaná potrebná administratíva (niekoľko zákonom stanovených formulárov). Následne postúpia na odberné miesto, kde ich zdravotníci otestujú prostredníctvom výteru z nosohltana. Po odobratí vzoriek sa občania presunú do priestoru, kde počkajú na výsledok, ktorý bude k dispozícii o cca 15 až 30 minút,“ informovalo ministerstvo obrany. Ľudia s pozitívnym výsledkom budú musieť absolvovať domácu karanténu.

Testovanie bude podľa slov predsedu vlády Igora Matoviča „s veľkou pravdepodobnosťou dobrovoľné s tým, že ľudia ktorí sa nepreukážu akýmkoľvek testom z tohto alebo iného testovania, budú desať dní v karanténe.“

Hlavná časť testovania sa uskutoční v dňoch od 30. októbra do 1. novembra 2020 a v dňoch od 6. až 8. novembra 2020. Výtery bude vykonávať zdravotnícky personál, nie preškolení vojaci.

Minister zdravotníctva Marek Krajči vyzval lekárov a sestry, aby sa prihlásili. On sám bude realizovať odbery už počas najbližšieho víkendu, na ktorý je naplánované pilotné testovanie na Orave a v okrese Bardejov.

„Ideálne by bolo získať 20-tisíc zdravotníckych pracovníkov,“ doplnil premiér a dodal, že sa už prihlásili napríklad zdravotné sestry z rôznych rehoľných spoločenstiev.

Odmena pre zdravotníkov, ktorí štátu s celoplošným testovaním pomôžu, bude 7 eur na hodinu plus rizikový príplatok 20 eur za jedno vyšetrenie s pozitívnym výsledkom.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič