Borovce: Vraždu kňaza si pripomenú projektom Nenápadní hrdinovia

Študenti z Piešťan a okolitých obcí spoznajú osud kňaza Štefana Poláka, ktorý zomrel násilnou smrťou na fare v Borovciach. V októbri uplynie 30 rokov od vraždy, ktorá nebola doteraz objasnená.

Projekt Nenápadní hrdinovia v zápase s komunizmom je najstarším kontinuálne pokračujúcim dobrovoľníckym projektom svojho druhu na území krajín strednej a východnej Európy. Vedie mladých ľudí k objavovaniu nenápadných hrdinov v ich okolí a k zaznamenávaniu príbehov neznámych v duchu výroku: čo sa nenapísalo, to sa nestalo.

Už 9. ročník tohto projektu začína v piatok 24. marca v Kultúrnom dome Borovce. Práve v tejto obci neďaleko Piešťany v roku 1987 zomrel násilnou smrťou tamojší kňaz Štefan Polák.

Obľúbeného farára, ktorého dlho sledovali príslušníci Štátnej bezpečnosti, našli zbitého, uduseného a priviazaného o radiátor na fare. Po dlhom vyšetrovaní z vraždy obvinili mladíka z obce Ducové, ale aj on o niekoľko rokou záhadne zomrel.

Ani obnovené vyšetrovanie po roku 1989 nebolo úspešné a smrť Štefana Poláka dodnes zostáva záhadou.

„Borovce v sebe nesú dvojakú symboliku. Poukazujú na tragické miesto historickej pamäte. Tu bol zavraždený človek, ktorého smrť zároveň prebudila a motivovala Slovákov v zahraničí, aby demonštrovali „proti zákerným vraždám veriacich“ v komunistickom Československu. Tu sa zrodila najväčšia pokojná manifestácia, ktorá vyprovokovala rok revolúcií (1989),“ uvádza autor a gestor projektu František Neupauer, predseda občianskeho združenia Nenápadní hrdinovia.

Podľa správcu farnosti v Borovciach Patrika Katrinca zostáva Štefan Polák aj po troch desaťročiach pre mnohých veriacich vzorom obetavého a dobrého kňaza: „Bol zabitý na fare v Borovciach  veľmi krutým spôsobom, pretože chcel zostať verný pravde.“

Na toto miesto chodia podľa jeho slov mnohí ľudia, aby si v tichosti uctili jeho pamiatku. „Preto sme radi, že otvorenie 9. ročníka kultúrno-vzdelávacieho projektu OZ Nenápadní hrdinovia, ktorý nesie názov Obetovali to najvzácnejšie, sa môže uskutočniť práve na týchto miestach, ktoré sú posiate krvou katolíckeho kňaza. Je dôležité pripomínať aj deťom a mladým, aby nezabudli, že tu bol kňaz Štefan Polák, ktorý v tejto farnosti vylial svoju krv a na následky krutého mučenia zomrel.“

Projekt Nenápadní hrdinovia vznikol v spolupráci s Konfederáciou politických väzňov Slovenska, Ústavom pamäti národa, Nadáciou Konráda Adenauera, VŠZaSP sv. Alžbety.

Text: Martin Palkovič Zdroj: ww.november89.eu Foto: Martin Palkovič