Ako bude vyzerať Veľká noc? Rozhodnúť majú odborníci

Ústredný krízový štáb mal dnes prijať opatrenia proti šíreniu ochorenia Covid-19 na obdobie veľkonočných sviatkov. Rozhodnutie zatiaľ nepadlo. Na nedeľu zvolali konzílium odborníkov.

Už teraz je isté, že ani počas Veľkej noci nebudú v slovenských kostoloch verejné bohoslužby. Či štát nariadi aj ďalšie obmedzenia, napríklad v oblasti voľného pohybu ľudí, zatiaľ nie je jasné.

Premiér Igor Matovič mal o nových opatreniach informovať po dnešnom rokovaní Ústredného krízového štábu SR. Ten stále zasadá, na krátkom tlačovom brífingu predseda vlády povedal, že ďalšie kroky budú konzultovať s odborníkmi z oblasti infektológie, pediatrie a verejného zdravia.

„Podľa názoru týchto ľudí sa rozhodneme, akým spôsobom pôjdeme ďalej. Títo ľudia dajú odporúčanie vláde, aké opatrenia prijme na veľkonočné sviatky,“ oznámil v piatok večer I. Matovič. Konzílium sa zíde v nedeľu.

„Diskusia bola niekoľkohodinová a stále pokračuje. Slovenská republika je na tom po epidemiologickej stránke relatívne dobre v porovnaní s inými krajinami,“ doplnil ho hlavný hygienik Ján Mikas. Veľkonočné sviatky podľa jeho slov predstavujú riziko, situácia by sa počas nich mohla zhoršiť.

Premiér Igor Matovič na sociálnej sieti Facebook neskôr napísal: „Veľkonočné sviatky budú tentokrát veľmi iné.“

Konferencia biskupov Slovenska už rozhodla, že bohoslužby budú prebiehať bez účasti veriacich. Ide pritom o najdôležitejší kresťanský sviatok. Veľkonočné trojdielne tento rok pripadlo na 9. až 11. apríla. Začína svätou omšou na Zelený štvrtok, pokračuje Veľkým piatkom a Bielou sobotou. Pondelok je tradične spojený so šibačkou a oblievačkou.


Čítajte aj: Okres Piešťany má 7 potvrdených prípadov ochorenia Covid-19


Text a ilustr. foto: Martin Palkovič